A Vodafone eladná az egyiptomi üzletágát

2020.01.29. 15:32

A Vodafone bejelentette, hogy megállapodás születetett arról, hogy a vállalat eladná az egyiptomi üzletágának többségi részesedését a Saudi Telecomnak.

A Vodafone bejelentése szerint az egyiptomi üzletág 55 százalékát értékesítik a Saudi Telecomnak (STC), összesen 2,39 milliárd dollárért – írja a MarketWatch.

Mindkét fél aláírta azt a memorandumot, amely lefekteti, hogy a brit vállalat eladná az említett 55 százalékot – jelentette be a Vodafone. Korábban egyébként a Bloomberg írt először arról, hogy tárgyalások folynak a Vodafone és a Saudi Telecom között.

A felek emellett arról is megegyeztek, hogy a hosszú távú együttműködés alapja, hogy a jövőben is használatban marad a Vodafone márkanév, a Saudi Telecom hozzáférhet a Vodafone központi beszerzési funkcióihoz, valamint a roaming megállapodásokhoz is – más egyéb szolgáltatások mellett.

Tulajdonos válthat a Vodafone egyiptomi üzletágaForrás: AFP/ODD ANDERSEN/Odd Andersen

A Vodafone egyébként továbbra is komoly jelenlétet képvisel majd Egyiptomban a szolgáltató-központokon (Shared Service Center – SSC) keresztül.

Amennyiben az üzlet valóban megvalósul, a Saudi Telecom értéke eléri a 4,35 milliárd dollárt. Az észak-afrikai vállalat egyébként már hosszú ideje törekszik arra, hogy diverzifikálja a működését az anyaországán kívül, ahonnan jelenleg bevételeinek több mint 90 százaléka származik. A mostani üzlet pedig lehetővé tenni a társaság számára, hogy hozzáférjen a több mint 80 millió lakosú Egyiptom piacához, ahol jelenleg a Vodafone Egypt nagyjából 44 százalékos részesedéssel bír.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK