Zárva tartja kínai kávézóinak felét a Starbucks

Starbucks
--FILE--A pedestrian walks past a cafe of Starbucks Coffee in Guangzhou city, south China's Guangdong province, 29 October 2013. Starbucks Corp. plans to add 12,000 locations globally in the next five years, signaling that the world's largest coffee-shop chain still considers brick-and-mortar expansion a major part of its growth strategy. The target includes expanding to 5,000 cafes in China, the Seattle-based company said Wednesday (7 December 2016) in a statement. The global goal would bring Starbucks' total store base to 37,000, a 48 percent increase from its current level.
Vágólapra másolva!
Kínai egységeinek csaknem felét tartja zárva a továbbiakban a Starbucks, hogy - igazodva a kormányzat erőfeszítéseihez a koronavírus elleni harcban - így védje dolgozóit a megbetegedéstől, írja a BBC.
Vágólapra másolva!

A vállalatnak mintegy 4300 kávézója van Kínában, ami a legnagyobb piacuk az USA után. Most - a koronavírus kiszámíthatatlan terjedése miatt - 2000 egységüket, a kínai lánc felét tartják zárva további értesítésig.

A cég egyik egysége Kantonban Forrás: AFP/Imaginechina/Liu jiao

A Starbucks közölte, azt tervezték, hogy módosítják idei profit előrejelzésüket, pénzügyi évük első negyedévének vártnál jobb adatai alapján, de a vírus jelentette nehézségek okán, újraszámolásba kezdenek, mielőtt kiadják a módosított várt értéket.

A kínai piacról származik a Starbucks globális bevételeinek 10 százaléka, egyúttal ez a legnagyobb növekedést produkáló piaca.

A kávézólánc döntése egy újabb példa arra, hogyan befolyásolhatja a globális vállalatok teljesítményét a vírus terjedése. Korábban az Apple-főnök, Tim Cook jelezte, "szorosan figyelemmel kísérik" a koronavírus körüli fejleményeket. Amiatt ugyanis a vállalat munkatársai közül kevesebben utaznak Kínába, a gyárak pedig a holdújévi munkaszüneti időszaknál jóval tovább zárva maradhatnak. Ez hatással lehet a vállalat teljesítményére.

Korábban pedig a Facebook - elsőként a nagy amerikai cégek közül - azt tanácsolta munkatársainak, hogy ne utazzanak Kínába.