Váratlanul lemondott tisztségéről a H&M AB vállalati vezérigazgatója, a teljes igazgatósági tagság megújulásának részeként - írja a Marketwatch.

Karl-Johan Persson több mint 10 éve irányítja a vállalatot, melyet nagyapja alapított, és távozásának semmiféle előjele nem volt. A döntésnek ugyanakkor minden bizonnyal köze van ahhoz, hogy apja, Stefan Persson lemond a vállalat elnöki pozíciójáról, helyére pedig azonnali hatállyal fiát, a leköszönő vezérigazgatót jelölik.

IllusztrációForrás: AFP/2016 Getty Images/John Sciulli

Stefan Persson közel húsz éve volt a vállalati igazgatótanács elnöke, leköszönése kapcsán pedig azt mondta, hogy ez egy természetes változás, aminek megvalósításához most van jó helyzetben a vállalat.A cég a közelmúltban jelentős belső átalakításokba kezdett, reagálva a hagyományos kiskereskedelem átalakulására. Komoly logisztikai fejlesztéseket jelentettek be, és erőteljes digitalizációs átalakításokba fogtak, a vállalat működését pedig újszerű analítikákkal kísérik figyelemmel.

A vállalat új vezérigazgatója Helena Helmersson lett, aki 1997 óta dolgozik a cégnél, és korábban több terület is az irányítása alá tartozott.

A svéd divatáru-lánc 4,21 milliárd svéd korona (mintegy 133 milliárd forint) nyereségről jelentett a november 30-án zárult negyedévükre, ami jelentős növekedés az egy évvel korábbi 3,54 milliárd koronához képest, és felülmúlta az elemzői várakozásokat. Az értékesítés 61,69 milliárd koronára nőtt az egy évvel korábban jelentett 56,41 milliárd koronáról.