Kína leggazdagabb embere, az Alibaba társalapítója, Jack Ma is beszáll a koronavírus elleni küzdelembe: alapítványán keresztül 100 millió jüant (mintegy 4,4 milliárd forintot) ajánlott fel erre a célra. 

Jack Ma Alapítványa bejelentette, hogy ebből az összegből 40-40 millió jüant kap két egészségügyi kutatóközpont, a fenmaradó részt pedig egyéb kezelési és megelőző intézkedésre használják majd fel.

A Bloomberg cikke emellett kiemeli, hogy az Alibaba egymilliárd jüanos alapot is létrehoz, amelyből orvosi eszközöket vásárolnak, és azokat eljuttatják a járvánnyal érintett területekre. A mesterséges intelligencia területén elért fejlesztéseik eredményeit pedig megosztják a kutatókkal a koronavírus elleni szer kifejlesztése érdekében. 

Az Alibaba egymilliárd jüanos alapja orvosi eszközöket juttat a járvány sújtotta területekreForrás: AFP/Imaginechina/Chen Jialiang

Ezzel a lépéssel Jack Ma csatlakozott számos más kínai techóriás tulajdonosához, akik már szintén felajánlották anyagi segítségüket a vírus leküzdése érdekében. Így tett eddig többek között a Tencent, a Baidu, a TikTok és a ByteDance alapítója is.

Jack Ma, az Alibaba atyjaForrás: AFP/Str

Ezek a cégek egyébként, amelyeket gyakran vádolnak azzal, hogy túlmunkával kiszipolyozzák alkalmazottaikat, a járvány kitörése után jellemzően meghosszabbították a Kínai Holdújévhez kapcsolódó szabadságokat, hogy ezzel is csökkentsék a vírus további terjedésének eshetőségét.