A szárnyaló részvényárfolyamoknak köszönhetően egyre értékesebbek az S&P 500 index nagy bankkártya vállalatai, a Visa és a Mastercard. Ha pedig folytatódik a jelenlegi növekedési ütem, hamarosan akár mindkét cég piaci értéke elérheti az 1000 milliárd dollárt is.

Az elmúlt év elég jól sikerült a Visa és a Mastercard számára. A két társaság részvényárfolyama ugyanis egyaránt durván 50 százalékot emelkedett. Bár a részvények nem biztos, hogy a jövőben is képesek lesznek tartani ezt a látványos növekedési ütemet, ha az elmúlt három év átlagos bővülését sikerülne hozni a következő években is, akkor a két cég piaci értéke 2023-ra átlépné az 1000 milliárd dolláros álomhatárt – írja a Reuters.

A Visa részvényárfolyamának alakulásaForrás: Investing.com

Összevetésképpen, ezzel a Visa és a Mastercard maga mögé tudná szorítani például a Facebookot vagy a Berkshire Hathawayt – már amennyiben utóbbiak is az átlagos ütemben nőnek. A Visa piaci értéke a csütörtöki záróár alapján 449 milliárd dollár volt, míg a Matercard nagyjából 324 milliárd dolláron állt. Jelenleg egyébként az 1000 milliárdos klub az Apple-t, a Microsoftot, valamint a Google anyacégét, az Alphabetet foglalja magában. Az Amazon épp az álomhatár kapujában áll, miután 2018-ban már sikerült rövid időre belépnie az elit csoportba.

Az elemzés kiemeli, hogy a két bankkártya vállalat elsősorban az online vásárlások és tranzakciók lendületes megugrásának köszönheti a növekedését. A Visa és a Mastercard bevételei emellett közel megduplázódtak az elmúlt öt pénzügyi év során. A Visának ez közel 23 milliárdot, míg a Mastercardnak 17 milliárd dollárt jelentett. Az egy részvényre eső, megtisztított profitok szintén megkétszereződtek a cégeknél ugyanebben az időszakban.

Szép csendben hatalmasra nő a két piacvezető bankkártya vállalatForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Jörg Carstensen

A jövő pedig valóban fényes lehet a két cég számára, ha a jelenlegi trendekből indulunk ki. A globális vásárlások (leszámítva Kínát) 43 százalékát bonyolítják ugyanis manapság digitális eszközökkel, míg 2010-ben ez az arány még csak 28 százalék volt – mondta Lisa Ellis, a MoffetNathanson vezető elemzője.

A Visa egyébként a teljes hitel- és bankkártya piac 60 százalékát uralja, míg a Mastercard 30 százalékot. Összevetésképpen, az American Express például csupán csak 8,5 százalékos részesedéssel bír.

A Mastercard részvényének teljesítményeForrás: Investing.com

Tőzsdei szempontból különösen érdekes, hogy a Visa és a Mastercard egyike sem a pénzügyi szektorhoz tartozik az S&P 500 indexen belül, hanem az információs technológiai vállalatok köréhez. A csoportban pedig olyan sztárok kapják a legtöbb figyelmet, mint az Apple, a Microsoft vagy az Intel, miközben a két kártyacég teljesítménye igen nagy szerepet játszott abban, hogy a technológiai részvények ralizhattak az elmúlt időszakban.

Mindez meg is látszik a két társaság értékeltségén. A következő 12 hónapra várt profitokkal összevetve, a Visa 31-szeres, míg a Mastercard 35-szörös árfolyamon forog. Ez azt jelenti, hogy a két vállalat igen drágának számít, és mindkét papírral magasabb prémiummal kereskednek, mint az elmúlt öt év átlaga.