Minden idők legnagyobb otthonról dolgozási kísérlete kezdődik

Sanghaj, 2020. február 3.
Védőruházatot viselő munkás a sanghaji tőzsde kijelzője előtt 2020. február 3-án. A kínai tőzsdéken jegyzett vállalatok piaci tőkeértéke 393 milliárd dollárral csökkent január 23. óta. Közel öt éve nem volt ilyen rossz napja a kí
Sanghaj, 2020. február 3. Védőruházatot viselő munkás a sanghaji tőzsde kijelzője előtt 2020. február 3-án. A kínai tőzsdéken jegyzett vállalatok piaci tőkeértéke 393 milliárd dollárral csökkent január 23. óta. Közel öt éve nem volt ilyen rossz napja a kínai tőzsdéknek mint ezen a napon, amikor a tüdőgyulladás-járvány miatt meghosszabbított holdújévi ünnepek után újraindult a kereskedés. MTI/AP
Vágólapra másolva!
Véget ért Kínában a holdújév kezdetéhez kapcsolódó, 10 napos pihenőidőszak, ám a koronavírus miatt egészen másképp veszik fel - ha egyáltalán felveszik - a munkát a kínai munkavállalók ezen a héten. A Bloomberg beszámolója szerint, a fertőzéstől való félelem miatt, most elkezdődhet minden idők legnagyobb otthonról dolgozási kísérlete, ami bár sok cégnél akár működhet is, más vállalkozásoknál azonban boríthatja az egész éves terveket.
Vágólapra másolva!

Üresen álló gyárak, vásárló nélküli üzletek, kereskedők nélküli tőzsde, vendég nélküli éttermek: Kína számos települése szellemvárossá vált az elmúlt hetekben a koronavírus jelentette veszély miatt. Így történt ez Sanghajjal is, ahol alig látni néhány járókelőt az utakon, vagy utast a tömegközlekedési járműveken.

Védőruházatot viselő munkás a sanghaji tőzsde kijelzője előtt 2020. február 3-án: a kínai tőzsdéken jegyzett vállalatok piaci tőkeértéke 393 milliárd dollárral csökkent január 23. óta Forrás: MTI/AP/-

A holdújév kezdetéhez kapcsolódó szabadságolások a múlt hétre terjedtek ki, tehát a legtöbb kínai számára praktikusan február 2-ig szólt a január 24-gyel kezdődő, 10 napos pihenőidőszak. A szabadságokat azonban számos vállalat meghosszabbította, hogy csökkentsék a vírus terjedésének esélyét. Ahogy a helyi cégek, úgy számos nyugati, Kínában jelenlévő nagyvállalat is korlátozásokat vezetett be dolgozóik szokott munkavégzési helyeken való jelenlétére:

Sorban vezetnek be óvintézkedéseket a külföldi nagyvállalatok Kínában

Számos Kínában működő nemzetközi nagyvállalat vezetett be óvintézkedéseket az új koronavírus járvány terjedésének visszaszorítása érdekében - derül ki a vállalatok által kiadott közleményekből. A gyárakban zajló termelést, a szellemi-adminisztratív területen dolgozók munkavégzését, és a kiskereskedelmi egységek, kávézók, üzletek működését is döntően befolyásolja az egyelőre megállíthatatlannak tűnő koronavírus terjedése Kínában.

A színfalak mögött azonban - pontosabban a házak, otthonok falai között -, ha a normál rendtől nagymértékben eltérő módon is, de megindult a kínai gazdaságban a munka. A legtöbb vállalat a vírusfertőzéssel, illetve annak kockázatával leginkább sújtott nagyvárosokban - ahogy Sanghajban is - azt próbálja kitalálni, hogyan folytathatnának termelőmunkát, dolgozzanak bármilyen iparágban.

Egy sanghaji reklámügynökségnél, ahol mintegy 400-an vannak, elmondták, hogy ez egy jó alkalom lesz arra, hogy teszteljék, miként tudnak a munkatársak otthonról dolgozni és együttműködni, elsősorban videós csetek, telefonbeszélgetések révén. A Reprise Digitalnál biztosak abban, hogy a kreatív munkafolyamatokban lesznek döccenők amiatt, mert le kell mondaniuk a közvetlenségről, ami különösen a hirdetések ötletbörzéinél fontos, de abban bíznak, az internetes kapcsolattartás lehetőségeivel megoldják a feladatokat.

Több cégnél számoltak be hasonló kezdeményezésekről, arról, hogy munkavállalóikat más módon szervezik csoportokba a vezetők, mint a normál munkavégzési keretek között.

Egyes cégképviselők elmondták az újságíróknak azt is, hogy hacsak mód van rá, ügyfeleikkel és megrendelőikkel is videós beszélgetésben próbálják tartani a kapcsolatot.

Ez különösen az úgynevezett fehérgalléros munkaköröknél lehet kihívásokat jelentő, ami miatt több vállalatnál valóban egyfajta "kísérletként" fogják fel a koronavírus miatti tömeges otthonról dolgozást. Kína pénzügyi központjaiban, amilyen Sanghaj is, vagy épp a speciális státuszú Hongkong, több tízezren dolgoznak pénzügyi területen, a biztosítások, a logisztika, vagy épp a jog világában - e munkavállalók jelentős részének munkáját cégeiknek most otthonról kell megszervezniük. Egy hongkongi bankár pedig elmondta, gondolkodás nélkül meghosszabbította tengerentúli vakációját a vírusról érkező aggasztó hírek hatására, mivel munkáját lényegében bárhol el tudja látni laptopja segítségével.

Légzőmaszkot viselő utasok egy közel üres pekingi metrószerelvényen a hétfő reggeli csúcsforgalom idején, 2020. február 3-án Forrás: MTI/AP/Mark Schiefelbein

Sokkal kevésbé egyértelmű a helyzete azoknak a munkavállalóknak, akiknek munkája helyszínhez, vagy részben az ügyfelekhez való kapcsolattartáshoz kötött, különösen, hogy a hírek szerint az üzleti életben megszokott tárgyalásokból, ügyféltalálkozókból várhatóan alig tartanak meg néhányat februárban. Egy pekingi hotel rendezvényszervezője például arról számolt be, a Hyatt Hotel vezetése elektronikusan értesítette korábban, hogy február 3-án még ne menjen be dolgozni, majd arról, hogy szabadságát két nappal meghosszabbították, végül arról, hogy legkorábban csak február 10-én kell bemennie a szállodába. Addig munkáját otthonról kell végeznie, ami főként abból áll, hogy visszaigazolja az ügyfelek lemondó emailjeit, amelyeket folyamatosan kap. Munkáltatója egyelőre annyit kért tőle:

minden reggel jelentkezzen be elektronikusan tartózkodási helyéről, és közölje velük testhőmérsékletét.

A munkahelyi zárlatot azok a vállalkozások érzik meg a legjobban, amelyek működési koncepciója a személyes jelenlétre épül. A Beeplus közösségi munkavégzési irodáiban (co-working) teljes körű szolgáltatást nyújt ügyfeleinek, idéertve saját bisztró üzemeltetését is. A több mint 300 munkavállalót foglalkoztató cégnek nincs B-terve arra, ha a vírus miatt kialakult helyzet állandósul, és az ügyfelek hosszabb időn át tömegesen maradnak távol a szolgáltatás igénybevételétől.

Védőmaszkot viselő biztonsági őr egy zárva tartó Apple üzletben, Pekingben Forrás: MTI/EPA/Vu Hong

A Casetify, a telefonos kiegészítőket kínáló, 150 főt foglalkoztató, hongkongi cég pedig arról számolt be, 2020 működésük egyik legígéretesebb éve lehetett volna, értékesítési eredményeik duplázásával. A cég termékeit előállító gyárakban azonban a holdújév után is szünetel a termelés, raktárkészletük pedig legfeljebb 30 napra elegendő a vásárlók kiszolgálására, akik most csak online rendelik a termékeket. A vállalat vezetője elmondta, aki csak tud, vele egyetemben, otthonról dolgozik, és egyelőre nem tudják, mi lesz akkor, ha hamarosan nem indul újra a gyárakban a termék-előállítás.

Ahogy egyelőre nem tudni azt sem, mekkora gazdasági kiesést eredményez Kínában, illetve a világon a koronavírus.

Szakértők szerint, bár virológiai értelemben a vuhani koronavírus kevésbé halálos, mint a SARS, de a fertőzöttek száma már most is aggasztóan magas, és félő, hogy a java még hátra van. Egy ausztrál közgazdászprofesszor azt mondja, a pszichológiai hatások - a járvány miatti félelmek, egy esetleges pánik - tovább növelhetik a veszteséget.

A SARS-hoz 40 milliárd dollárnyi globális veszteség volt köthető, a mostani vírusnál a pesszimistább forgatókönyvek szerint akár ennek háromszorosa is lehet a végszámla.

Kína gazdaságában pedig további lyukat üthet a vírushoz kapcsolódóan az, hogy a kínai szolgáltatási szektor sokkal erősebb, mint a SARS-járvány idején. Míg 2002-ben a kínai GDP 41 százalékát adta, addig mostanra a kínai GDP 53 százalékáért felel. A fertőzés miatti félelem ugyanakkor ezt a szektort érinti a legérzékenyebben, hiszen a vásárlók és az ügyfelek elmaradása sok vállalatot lök hamarosan a teljes bizonytalanságba. A kínai cégek egyelőre nem tehetnek mást, mint az online kapcsolattartásra helyezik a hangsúlyt.

Beszakadt a kínai tőzsde, ahogy az ünnep után kinyitottak a piacok

Több mint 7 százalékot zuhant a kínai tőzsde hétfőn, miután az ünnepi szezon után először nyitottak ki a piacok. Az esések szerte Ázsiában érezhetők voltak, noha a kínai jegybank még vasárnap bejelentette, 1200 milliárd jüannyi tőkét pumpál a gazdaságba, hogy támogassa a likviditást. Ezzel párhuzamosan kiderült, négy éve először csökkent Kína ipari szektorának nyeresége 2019-ben.