Szép lassan terjeszkedik a víz alatti gazdaság

tengeri szélfarm
Turbines at The Blyth Offshore Demonstrator Wind Farm built by EDF Energy Renewables are seen off the coast of Blyth, north of Newcastle-upon-Tyne, in northeast England on October 5, 2017. EDF Energy Renewables finished the construction of the offshore wind farm with five turbines off the coast of Blyth. The five wind turbines stand out from the seascape just a short distance from Blyth Harbour, near Newcastle in north-eastern England. These 'sea monsters' about 200 meters high with 190-meter-long carbon blades, are the most powerful wind turbines installed to date in an offshore park. / AFP PHOTO / William EDWARDS / To go with 'Britain-Energy-Electricity-Wind' by Marie HEUCLIN
Vágólapra másolva!
Komoly növekedés előtt áll a brit víz alatti gazdasági szektor, ahogy a terület 2022-ig már több mint 54 ezer embert foglalkoztat majd. A legtöbb új álláshely várhatóan Skócia északi részén keletkezik majd.
Vágólapra másolva!

A Subsea UK nevű iparági szervezet szerint a víz alatti gazdasági szektor vállalati szereplőinek majdnem 80 százaléka tervez új embereket fölvenni a következő években.

A szervezet úgy számol, hogy 2022-ig 8928 fővel bővülhet az iparág, ami azt jelentené, hogy a jelenlegi 45 000 ezer főről 54 000 fölé emelkedhet az alkalmazottak száma.

A várakozások szerint az új álláshelyek többsége Skócia észak-keleti részén jönne létre majd. A Subsea UK vezetője, Neil Gordon úgy nyilatkozott, a brit víz alatti szektor kiheverte az elmúlt évek viharait, és az elsősorban olaj- és gázkitermelésben utazó cégek fölpattanásokat hoztak össze.

Az optimizmust az is erősíti, hogy az iparág kis- és közepes vállalkozásainak kitermelése emelkedett, ráadásul egyre erősebb az aktivitás a megújulók területén is, különösen az offshore szélerőműveknél – tette hozzá Gordon.

Egyre nagyobb lehetőségeket jelent a víz alatti gazdaság Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Ingo Wagner

A jelenlegi növekedési prognózist elsősorban ezeknek a kis- és közepes vállalkozásoknak az optimista kilátásai adják, köszönhetően az olaj- és gázüzletek talpra állásának, illetve az energiaátállásból fakadó újabb lehetőségeknek.

A jelentés szerint a brit víz alatti szektor teljes kibocsátásának értéke mára évi 7,8 milliárd fontra bővült. Ez egyébként a globális víz alatti gazdaság teljes értékének (nagyjából évi 21 milliárd font) több mint harmadát adja.

A Subsea UK hangsúlyozta, hogy ezzel Nagy-Britannia megtartotta a globális piacvezető helyzetét a víz alatti mérnöki, feldolgozóipari, valamint szolgáltatói területen. Gordon hangsúlyozta, noha továbbra is az energiaipari szegmens hajtja majd a területet, a víz alatti bányászat és a tengeri kutatás is feljövőben van.

Nagy-Britannia egyébként globálisan is fontos szereplő a víz alatti gazdasági szektorban. A jelentés kiemelte, hogy India, Kína és Mianmar három erős példa olyan országokra, ahol elkezdődtek a jelentős víz alatti fejlesztések, és ezekben a projektekben brit vállalatok is részt vesznek. Gordon hozzátette, a víz alatti iparág továbbra is a brit export egyik sikertörténete.