Nemzeti vészhelyzetet hirdetett Szomália a rég nem látott nagyságú sáskainvázió miatt, melyben különösen nagyra nőtt rovarok fenyegetik a kelet-afrikai ország és szomszédai élelmiszerbiztonságát - írja a BBC.

Az ország agrárminisztériumának közleménye szerint a növényeket fogyasztó rovarok "komoly veszélyt jelentenek Szomália törékeny élelmezésbiztonsági helyzetére." Ezért az országban általános vészhelyzetet hirdettek a járványszerűen viselkedő sáskarajok miatt, mivel fennáll a veszélye, hogy a rovarsereg tönkreteszi a termés javát az áprilisban induló betakarítási szezon kezdete előtt.

Sivatagi sáskákat próbál elűzni egy férfi birtokáról a kenyai fővárostól 200 kilométerre keletre fekvő EnziubanForrás: MTI/EPA/Kurokava Dai

Az invázió Jemenből indult, a rovarrajok a Vörös-tengeren át jutottak Kelet-Afrikába, miután a tavalyi év végén tapasztalható heves esőzések ideális feltételeket teremtettek a szaporulat növekedéséhez.

Az ENSZ jelentése szerint Szomália és Etiópia 25 éve nem látott méretű rajokkal kell, hogy szembenézzen. Ugyanakkor a velük szomszédos Kenyát már 70 éve elkerülte a sáskafenyegetés az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) jelentése szerint, most viszont újra szembe kell nézniük azzal.

Szomália az első ország a régióban, amely a sáskajárás miatt vészhelyzetet hirdetett.

A tudósítások szerint az ország bizonytalan biztonsági helyzete miatt nem járható út az sem, hogy repülőgépekről leszórt rovarölő szerekkel próbálják megállítani az inváziót.

Sivatagi sáskákat próbál elűzni egy férfi birtokáról a kenyai fővárostól 200 kilométerre keletre fekvő Enziuban - a hatalmas sáskarajok hetek óta pusztítják a növényzetet Kenya északi és keleti térségében, miután a szomszédos Szomáliában mintegy 70 ezer hektárnyi területet legeltek leForrás: MTI/EPA/Kurokava Dai

Januárban a FAO nemzetközi felhívást tett közzé, melyben a sáskarajzás visszaszorítása érdekében kért segítséget Afrika számára. A felhívásban szerepelt, hogy a sáskák száma a régióban akár a félezerszerese is lehet a tavaly júniusinak.

A különösen nagyra nőtt sáskák egy nap akár 150 kilométeres távolságra is eljuthatnak. Minden felnőtt egyed akár a saját súlyának megfelelő táplálék mennyiségét is képes elfogyasztani egy nap alatt. A Bloomberg arról ír, hogy egy tipikus sivatagi sáskaraj akár 150 millió egyedet is koncentrálhat egyetlen négyzetkilométerre, és egy nap alatt annyi termést tud elpusztítani, ami 2500 ember élelmezéséhez elegendő.

Tavaly decemberben már arról érkeztek jelentések, hogy a sáskák a légi közlekedést is veszélyeztetik. Egy sáskaraj egy, Etiópia légterében repülő gép motorjába csapódott be, de a pilótáknak sikerült leszállniuk az etióp főváros repülőterén.

Szomália lakosságának élelmezése a sáskajárás nélkül is komoly nemzetközi erőfeszítéseket igényel, az ország kormánya és partnerei csak a múlt hónapban 1 milliárd dollár értékű humanitárius segélyt kértek 3 millió ember idei élelmezéséhez.