Visszataszító átverés terjed a koronavírus felhasználásával

A koronavírustól vagy az influenzától kell jobban tartanunk?
Vágólapra másolva!
Ha lehet, senki ne nyisson meg olyan e-mailt, amelyben ismeretlenek a járvány elleni védekezésről szóló Word dokumentumot küldenek.
Vágólapra másolva!

Valahol vártuk, hogy bekövetkezik, és nem kellett csalódnunk. Ahogy szinte minden nagyobb eseményre, botrányra, pánikra és egyéb közszájon forgó témára rárepülnek webes bűnözők, most a koronavírust is felhasználják arra, hogy teljesen másfajta vírust terjesszenek, amellyel nem az embereket, hanem a számítógépeiket veszik célba. Már konkrét esetet is regisztráltak, de a biztonsággal foglalkozó cégek arra figyelmeztetnek, hogy valószínűleg bőven lesz még hasonló témát kihasználó próbálkozás - olvasható a PCWorld cikkében.

A mostani trükközést az IBM biztonsági csapata, az X-Force Threat Intelligence szúrta ki. Ezek szerint

hekkerek főleg Japánban élő személyeknek küldtek spameket, amelyek hivatalos levélnek látszottak.

Ezeket járványügyi szervezetek nevében írták, és jelezték, a címzett és családja a Kínából más területekre is átterjedő koronavírus potenciális veszélyeztetettjei között van. Épp ezért arra kérik őket, sürgősen nyissák meg a csatolt Word dokumentumot, amelyben részletes tudnivalók olvashatók a védekezés módjairól.

Csalók Word dokumentumokat küldenek, amelyekben részletes tudnivalókat ígérnek a koronavírus elleni védekezés módjáról Forrás: PCWorld

Természetesen a Word dokumentum valódi tartalma egy Emotet nevű malware, vagyis rosszindulatú szoftver, amely észrevétlenül települ az áldozatok gépére. Ez pedig onnantól kezdve egy olyan átjárót nyit illetéktelenek számára, amelyen keresztül adatokat másolhatnak át magukhoz, illetve más kártékony kódokat juttathatnak a gépre, többek között zsarolóvírusokat.

Ez most a legveszélyesebb átverés a neten

Megháromszorozódott a böngésző-értesítések formájában érkező átverések száma 2019 első három negyedévében. Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a csaló böngésző-push-értesítések adathalász- és reklámeszközként történő használata; a probléma által érintett felhasználók aránya hónapról hónapra nőtt az idei évben. A Kaspersky legújabb kutatása szerint az érintett felhasználók havi száma az idei januári 1.722.545-ről szeptemberre már 5.544.530-ra ugrott fel - írja a Napi.hu.

A szakértők szerint az Emotet malware terjesztői eddig is minden lehetséges témát és eseményt kihasználtak arra, hogy megtévesszék áldozataikat.

Korábban Halloweennel és karácsonnyal kapcsolatos levelekben rejtettek el fertőző dokumentumokat.

Hihetetlen, hogy milyen dolgokra akarják kihasználni bűnözők a koronavírus-járványt Forrás: Origo

A Kaspersky Lab is felfedezett azóta néhány hasonló próbálkozást, ahol e-mailekben a koronavírusról szóló legújabb információkat, vagy akár "leleplező" videókat ígértek.

Az általuk elfogott példányokban a doc és docx fájlok mellett pdf és mp4 kiterjesztésű csatolmányokat is találtak. A szakértők szerint fontos, hogy ha a koronavírussal kapcsolatban szeretne tájékoztatást nyújtani az illetékes hivatal vagy kormányzat, azt nem e-mailben, és főleg nem csatolt fájlokban teszi, ezért a hírekért, információkért és megelőzési tippekért a hivatalos médiatermékeket érdemes figyelni. Többek között a Google is kiemelt helyen tájékoztat a keresőjében, és egy interaktív információs térkép is elérhető a járvány terjedéséről és egyéb adatairól.