Így lett az EA kudarcnak hitt számítógépes játékából a legnagyobb siker

the sims 4 videojáték
The Sims 4
Vágólapra másolva!
A The Sims videójáték-franchise húsz éve jelent meg először, azóta pedig a történelem legkelendőbb asztali számítógép sorozatává vált. Ugyanakkor 2000-es debütálása előtt maguk a készítők sem hitték, hogy a videójáték, ahol embereket lehet irányítani, munkába menni és építkezni, akkora világsiker lesz – összegzi az Independent.
Vágólapra másolva!

A játékot készítő Electronic Arts (EA) videojáték-fejlesztő cégnek több mint 5 milliárd dollárnyi bevételt hozott a The Sims.

The Sims 4 videojáték Forrás: Electronic Arts

A játékot Will Wright játéktervező álmodta meg,

aki már letette nevét a szakmában az 1989-ben kiadott SimCity-vel – amiben a játékosok egy várost építhettek fel és irányíthattak –, amit a Jeff Braunnal közösen alapított Maxis vállalat dobott piacra.

A SimCity-t közel kétmillió példányban adták el, és több, kevésbé sikeres szimulációs játék követte, mint a SimFarm vagy a SimCopter.

A cég 1995 júniusában debütált a tőzsdén, majd 1997-ben felvásárolta az EA egy tőzsdei csere révén, amelyben a Maxist 125 millió dollárra értékelték.

Csökkent a videojátékok eladása idén

A videójáték eladások ugyan csökkentek 2019-ben - mivel az ipar az új konzolok jövő évi debütálására készül - de több játék így is rekordeladásokat produkált - összegzi a Business Insider. Összességében az új konzolok, vagyis a Sony PlayStation 5 és a Microsoft Xbox Series X miatti várakozások körülbelül 12 százalékkal csökkentették a videójáték értékesítést, de 2019-es év legkeresettebb játékai így is új rekordokat értek el.

A Maxis fejlesztői a SimCity sikere után a The Sims játékkal kezdtek el foglalkozni, ahol a játékos istenként irányíthatja játékbeli karaktereit, ugyanakkor maguk a fejlesztők is szkeptikusak voltak a játék sikerét illetően, mivel a játékosok miért vennének olyasmit, ahol a mindennapi élet dolgaival – főzés, takarítás, munka – kellene foglalkozni.

Ráadásul ebben az időben a grafika és a játékmenet is egyre fontosabbá vált a vásárlók számára, így érthetetlen volt, hogy Wright miért ragaszkodik egy digitális babaház elkészítéséért.

The Sims 3 játék Forrás: Electronic Arts

Ugyanakkor a The Sims egyik nagy sikerét az jelentette, hogy a játék kortalannak bizonyult, mert gyerekek és felnőttek egyaránt tudtak vele játszani. A játék 2000 február 4-én került a boltokba, és hamar az eladási listák élére került, olyannyira, hogy az ezt követő években számos bővítési csomagot kellett megjelentetni.

A játékból 1,7 millió példányt adtak el, és 72,9 millió dollárnyi bevételt termelt.

Ráadásul 2001-ben további 1,48 millió példányban kelt el, ezzel az Egyesült Államok legnépszerűbb számítógépes játékává vált. 2005-ban pedig 16 millió példány fogyott el világszerte.

2016-ig közel 200 millió The Sims játékot adtak el világszerte. És a debütálás óta eltelt húsz évben a játékot további három folytatás, számos önálló konzol játék, valamint mobilverzió is követte.