Már egymilliárd dolláros világméretű üzlet mással íratni a dolgozatokat

Yong woman with laptop looking at the window Serene People Computer Coffee Break White Collar Worker Morning Single Word No Businesswoman Girls Teenage Girls Women Females Lost Forecasting Inspiration Author File Young Adult Drudgery Writing Sitting Resti
Young attractive woman at a modern office desk, working with laptop, looking at the window, thinking about a post, full-time blogger, seeking for inspiration, help to be productive, updating computer
Vágólapra másolva!
Globális, bár természetesen sokat vitatott, és sok tekintetben feltáratlan "iparággá" nőtte ki magát a béríratások világa. Vagyis az a sajátos jelenség, amikor tanulók - jellemzően egyetemi, főiskolai hallgatók, esetleg doktori képzésben részt vevők - dolgozataikat fizetségért cserébe mással íratják meg. Az régóta ismert, hogy erre a - jobb híján hívjuk így - piaci igényre komplett szolgáltatói hálózatok szerveződtek, azt viszont meglepő lehet, melyik országban készülnek nagyszámban, a leginkább amerikai, brit, ausztrál diákok dolgozatai.
Vágólapra másolva!

Talán meglepő, de a dolgozatok béríratásának egyik legnagyobb fellegvára egy kelet-afrikai ország. Ennek ismeretében az is könnyen belátható, hogy a szellemírás - hallgatók helyett elkészíteni tanulmányaikhoz kapcsolódó dolgozataikat, sok esetben akár a teljes diplomamunkát is - éppúgy globális jelentőségű szolgáltatássá vált, mint annyi minden más a tényleges gazdasági szektorokban.

Kenyában ugyanis igen célirányosan specializálódtak hallgatók, kutatók, különböző területeken járatos szakemberek arra, hogy megírják mások dolgozatait.

Csakhogy - mutatja be egy friss helyszíni riport a fővárosból, Nairobiból - nem elsősorban társaikét, vagy az ott képzésében részesülőkét, noha persze erre is van példa.

Ám a kenyai szellemírók kuncsafjai elsősorban az amerikai és a brit, illetve az Ausztráliában tanuló diákok közül kerülnek ki.

Ez a sajátos "szolgáltatás" persze számos etikai kérdést felvet, amelyekben nem segíti a tisztánlátást az országonkénti eltérő szabályozás, valamint, hogy a konkrét jogi megítélésben igen eltérő gyakorlatokkal találkozni. Figyelemre méltó például az, hogy ez a visszaélési forma - mutatja be a témával foglalkozó, tavaly ősszel publikált összeállítás - az USA 17 tagállamában törvénytelen, noha a tényleges büntetések ritkák és akkor is enyhék. Ugyanakkor tiltó szövetségi törvények sem az USA-ban, sem Kenyában nincsenek tudományos igényű, az akadémiai színtérhez tartozó dolgozatok, esszék és hasonló munkák adásvételére. Azt - állítják kommentárok - legfeljebb bizonyos adózási jogszabályokra hivatkozva lehetne megfogni.

Illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/fizkes/Fizkes

A jogi és etikai vonatkozások messzire vezető vetületei helyett, álljon itt néhány érdekes adalék a szellemírás globális bizniszéhez, amiben időnként azért lebuknak az érintetettek.

Például néhány éve Auszráliában robbant egy béríratásos botrány, amikor is kiderült, számos egyetemen tucatszámra vettek igénybe hallgatók ilyen szolgáltatást. Még arról is pontos statisztikát lehetett készíteni, mely egyetemeken mely tudásterületek voltak a béríratással leginkább "fertőzött" diszciplínák. A szolgáltatásait online ajánló MyMaster nevű társaságról kiderült, hogy több száz megkeresést kaptak egyetemistáktól, és 2014-ben 140 ezer (amerikai) dollár bevételre tettek szert ebből. Volt olyan hallgató, akinek 1000 dollárt is megért egy komolyabb dolgozat elkészíttetése.

Minden bizonnyal nagy üzletet jelent Kenyában is. A helyszíni riport következtetése szerint az elmúlt néhány évben, a szellemírás virágzó, jól jövedelmező, és persze informális üzletággá nőtte ki magát az országban, amely a bérírást vállalók masszív tömegeit vonultatja fel.

Egyes források szerint, a bérírókat tömörítő közösségi média csoportban nagyjából 50 ezer kenyai illetőségűt találni.

- állítja Thomas Lancaster, a londoni Imperial College professzora, aki a béríratás jelenségének kutatásával foglalkozik. Szerinte a kenyai bérírók egészen meghökkentő felkészültséggel bírnak rengeteg különböző témában, gyorsan és magas színvonalon dolgoznak.

A helyszínen álnéven nyilatkozók elmondták, tematikai jártasságuk általában igen széles.

Ugyanaz a béríró képes magas színvonalú dolgozat elkészítésére az űrkutatás és az eutanázia témájában is.

Helyzeti előnyük pedig adott, hiszen főként amerikai és brit diákoknak dolgoznak, akik kiszolgálása angol nyelvtudásuk révén nem okoz nehézséget számukra.

Illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/DragonImages/Dragonimages

Ennek ellenére, Kenya csak egy igen kis szeletét tudhatja magáénak a bérírás globális üzletének, melynek mértékét az idézett londoni professzor

évi 1 milliárd dollárra, azaz mintegy 300 milliárd forintra teszi.

Kenya mellett Indiában és Ukrajnában találni még nagyszámú bérírót.

Arról persze nehéz pontos képet alkotni, hányan vesznek igénybe ilyen szolgáltatást - a néhány évvel ezelőtti ausztrál eset azért is szólt nagyot, mert annak rengeteg érintettje volt, több egyetemről. Egy korábbi, 2005-ös amerikai felmérés szerint a diákok 7 százaléka mással íratta meg legalább egy dolgozatát tanulmányai alatt, és 3 százalékuk azt is elismerte, hogy dolgozatírásra specializálódott műhelyektől rendelt pénzért tanulmányt. Cath Ellis, az Új-dél-walesi Egyetem (Sydney) tudományos kutatója, az egyetemi csalások témájának szakértője szerint

évente több millió dolgozatot rendelnek hallgatók világszerte az interneten erre szolgáló oldalakon.

A témával foglalkozók egyetértenek abban: a szolgáltatások felfutásának lendületet adott az, hogy a plágiumkereső szoftverek megjelenésével - az első ilyenek már az 1990-es években elérhetőkké váltak - a hallgatók nem tudják egyszerűen lemásolni valaki más munkáját és a sajátjuként beadni azt. Szükségük van arra, hogy egyedileg a részükre elkészített munkát nyújthassanak be a plágium vádja nélkül.

Illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/DragonImages

A kenyaiaknak - nem egyszer maguk is egyetemi hallgatók - pedig megéri kiszolgálni a nyugati oktatási intézményekbe járók igényeit, hiszen ezzel a szolgáltatással gyakran jól tudnak keresni. Persze a szolgáltatási díjak igen eltérők lehetnek, és az író mindig valamennyivel kevesebbet kap, mint amennyit a megrendelő fizet, hiszen a munkákat jól szervezett, ügynökségi jelleggel működő társulások közvetítik ki számukra. Kenyában azonban egy jól befogott író akár a megélhetését is tudja fedezni e munkákból. A kenyai éves átlagkereset 2018-ban 727 ezer kenyai schilling körül mozgott - van olyan író, aki egy hónap alatt munkáival 80 ezer schillinget is megkeres.