A járvány miatt beütött a felfordulás a nyersanyagpiacon is

arany, aranyrúd, illusztráció
Vágólapra másolva!
Miközben a világ elsősorban a részvénypiacokra figyel a koronavírussal kapcsolatos pánik miatt, sokkal kevesebb szó esik a nyersanyagokról. Pedig elég nagy a felfordulás a területen. A befektetők például öntik a pénzt az aranyba, a palládium szárnyal, de a réz, az olaj vagy a földgáz hatalmas zuhanásokat produkál.
Vágólapra másolva!

Ha általánosságban nézzük a világ nyersanyagait, akkor jó kiindulási pont lehet a CRB indexe, amely arra utal, hogy az árupiacok elég gyenge szinteken mozognak.

A mutató az elmúlt 12 hónapban 5,2 százalékot esett, míg öt év alatt 22,7, tíz év alatt 36,5 százalékos volt a süllyedés

– írja a Privátbankár elemzése. Miközben az index manapság 170 pont körül forog, 2008 elején (a válság előtt) 470 ponton is állt, vagyis 64 százalékos a csökkenés. A mutatóban egyébként főként energia- és agrártermékek, valamint kisebbe részben ipari és nemesfémek találhatók.

Az elemzés külön kiemeli az amerikai földgáz árát, amely különösen alacsonyan forog, még a fűtési szezon ellenére is. A nyersanyag a napokban elérte az 1,8 dolláros mélypontot, de egyes elemzők már 1,6 dolláros gázárat jósolnak, ha valóban korán érkezik a tavasz.

Jön az 50 dollár alatti olajár?

Közben az olajár esetében az látszik, hogy idén januárban 30 éve nem látott eséseket produkáltak az olajjegyzések. A nagyjából 15 százalékos veszteségre 1991 óta nem volt példa – hangsúlyozza az elemzés. Az elsődleges ok a koronavírus, amely negatív hatással van a gazdasági növekedésre, és így a befektetők elkezdték beárazni a nyersanyagkereslet gyengülését is.

Az olajpiacon a nagy kérdés az, hogy enyhül-e a pánik, illetve, hogy az OPEC és szövetségesei képesek lesznek-e megfogni az esetleges további eséseket.

Ezzel együtt több elemző is azt számolgatja, hogy jön-e az 50 dollár alatti árfolyam.

Kedden az amerikai WTI 50,80, míg a Brent 54,80 dollár körül mozgott.

Mitől ragyog ilyen fényesen a palládium?

A palládium ára felrobbantotta a nemzetközi nyersanyagpiacot, ahogy a fém csak az elmúlt két hét során 25 százalékot drágult. Az elmúlt egy évben pedig a palládium majdnem megduplázta az értékét. A palládium ára nagyjából 2200 dollár körül mozog unciánként, amivel jóval drágább, mint az arany.

Az agrártermékek kapcsán az elemzés kiemeli, hogy a búza és a kukorica manapság nem túl olcsó – az amerikai árutőzsdén a búza például négy éves csúcsok közelében forog. A kukorica inkább közepes árazást mutat, de mindkettő erősen szezonális termék, melyek árai tavasz végén-nyár elején szokott megugrani az aratás előtt.

Az egyes fémeket tekintve, az látszik, hogy tavaly az arany 19, a palládium 60, az ezüst 15, míg a platina 22 százalékot drágult.

Az autók katalizátoraiban használt palládium idén ismét új rekordokat döntött, míg a platina esetében kicsit kérdésesebb a drágulás jövője – ezek esetében rendkívül fontos lesz, hogy alakul majd a világgazdaság növekedése.

A réz mélyrepülése

Mindeközben nem jelez túl sok jót a világgazdaság egésze számára, hogy a réz ára több mint 12 százalékot süllyedt január közepe óta, ahogy a koronavírus hatására több vállalat is leállította Kínában az ipari termelést. A réz ára hétfőn már a 13. egymást követő napon mutatott csökkenést, és tavaly szeptember óta nem látott mélypontot ütött meg – írja a CNBC.

A réz azért kiemelten fontos indikátora a világgazdaság állapotának, mert igen széles körben használják a feldolgozóiparban.

Vagyis az iránta mutatott kereslet jól jelzi, hogy mire készülnek a vállalatok.

A réz árfolyamának alakulása az elmúlt hónapokban Forrás: Investing.com

Ráadásul Kína különösen fontos szereplő a rézpiacon, tekintve hogy az ország ipari szektora adja a teljes globális kereslet nagyjából 50 százalékát.

Miközben pedig Kínában hétfőn – a holdújévi ünnepi szezon után először – kinyitottak a tőzsdék, és komoly zuhanásokat szenvedtek el a részvényindexek, a negatív hangulat a nyersanyagokat is elérte. A szójabab például 3,4, míg a pálmaolaj 7 százalékot süllyedt.

A befektetők rohannak aranyat venni

A fentiekkel párhuzamosan az aranypiacon egészen más trendek mutatkoznak. A sárga nemesfém ugyanis hagyományosan menedékeszköz, vagyis a befektetők általában lecsapnak a nyersanyagra, amikor beüt a negatív hangulat. Most pedig a koronavírussal kapcsolatos félelem miatt a befektetők elkezdtek intenzíven bevásárolni olyan eszközökből, amelyek összefüggnek az arannyal.

Ennek eredményeként hétfőn az arany hátterű tőzsdén kereskedett alapokban (ETF) 2573,9 tonna nemesfém halmozódott föl, amivel sikerült felülmúlni a 2012-es legutóbbi rekordot

– írja a Bloomberg. A koronavírussal kapcsolatos aggodalmak mellett egyébként a geopolitikai kockázatok, valamint az amerikai jegybankkal kapcsolatos várakozások is segítik az arany emelkedését. Az amerikai központi bank szerepét betöltő Fedtől ugyanis egyre inkább kamatcsökkentés várnak ebben az évben.

Az arany unciánkénti árfolyamának változása Forrás: Investing.com

Az arany egyébként nem most kezdett erősödni, már a 2019-es évet is 18 százalékos pluszban zárta, amivel egy évtizede nem látott erős évet hozott össze. Ráadásul az ETF-ekben úgy halmozódott föl rekord mennyiségű arany, hogy az amerikai részvényindexek rekord magasságokat érnek el.

Közép-európai idő szerint kedd délelőtt az arany ára unciánként 1574 dollár körül forgott, nagyjából 0,5 százalékos csökkenéssel.