Újdonságok a NAV online nyomtatványkitöltő rendszerében

Egyszerűsített havi bevallást kínál az adóhatóság az átalányadózóknak
NAV Nemzeti Adó- és Vámhivatal online kezelőfelülete 2016.08.23.
Vágólapra másolva!
A 2020. adóévre vonatkozó bevallások közül vannak, amelyek már elérhetők az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA) - írja honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Az új forma lehetővé teszi, hogy a kitöltőprogramot és annak keretprogramját ne kelljen az adózónak minden alkalommal frissítenie, az új verziókat nyomon követnie, a nyomtatványokat a saját számítógépén tárolnia. A bevallás közvetlenül a webes felületen tölthető ki, menthető el, tárolható, véglegesíthető és nyújtható be. Mivel az alkalmazás elektronikus azonosítást követően használható, a nyomtatványokon nincs szükség az azonosító adatok megadására sem.
Vágólapra másolva!

A tavalyi évről 2020. február 25-ig benyújtandó 19KATA mellett a 20KATA nyomtatványnak is van online verziója, így az év közben a kata-alanyiság alól kikerülő adózónak a soron kívüli beadáskor, illetve 2021-ben a 2020-ról történő elszámoláskor minden érintettnek előnyt jelenthet az ONYA használata.

Elérhetővé vált a felületen a pénzügyi szervezetek, valamint a forgalmazók és a befektetési alapok különadójáról szóló 20P90 jelű bevallás is.

Szintén megtalálható az alkalmazásban a 1941 számú bevallás a társasházak részére a 2019. évi személyi jövedelemadóról, valamint a 2091 jelű bevallás a távközlési szolgáltatást nyújtók távközlési adójáról.

NAV Nemzeti Adó- és Vámhivatal online nyomtatványkitöltőjében több új nyomtatvány is elérhetővé vált Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az említett nyomtatványok kitölthetők és benyújthatók az Általános Nyomtatványkitöltő program segítségével is.

Forrás: Nav.gov.hu