Meglódultak az ázsiai tőzsdék, ahogy csütörtökön kiderült, Kína felére csökkenti az egyes amerikai termékekre kirótt pótvámokat. Ez pedig igencsak ráfért már az indexekre, főleg a kínai tőzsdére, az elmúlt napok bizonytalanságai után.

A kínai tőzsde volt a legnagyobb nyertese a csütörtöki ázsiai kereskedésnek, ahogy a térség börzéi felpattantak az elmúlt napok gyengélkedései után. A háttérben elsősorban az áll, hogy Kína bejelentette, felére csökkenti az egyes amerikai termékekre kivetett vámokat.

A Shanghai Composite kínai részvényindex 1,72 százalékos pluszban, míg a sencseni mutató 2,87 százalékos emelkedéssel zárt. Közben Japánban a Nikkei 225 index 2,38 százalékkal, a Topix pedig 2,07 százalékkal erősödött. A dél-koreai Kospi 2,88 százalékot izmosodott. A hongkongi Hang Seng 2,64 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést. Ausztráliában az S&P/ASX 200 részvényindex 1,05 százalékkal erősödött. Az MSCI általános ázsiai indexe (amely nem tartalmazza a japán piacot) 1,55 százalékkal került feljebb.

Enyhült a pánik

Mindeközben a koronavírussal kapcsolatban szerda estig a kínai hatóságok több mint 28 000 fertőzöttről és több mint 500 halálesetről számoltak be, azonban most már érkeztek olyan hírek is, hogy hamarosan előállíthatják az oltóanyagot. A vakcinán dolgozó brit kutatócsoport jelezte, „jelentős áttörést" értek el. A UOB Private Bank szakértője pedig a CNBC-nek hangsúlyozta, a piacokat jelenleg részben pont az mozgatja, hogy a befektetők is számolnak azzal, hogy hamarosan meglesz az oltóanyag a vírus ellen.

A másik tényező, hogy jelenleg bőséges likviditás áll rendelkezésre a piacokon. Következésképpen, ha a kockázatosabb eszközök területén némi esést látnak a befektetők, akkor azt elsősorban vételi lehetőségként tekintik. Vagyis minden esély megvan arra, hogy a továbbiakban is láthatunk hullámvasútszerű mozgásokat.

A sencseni részvényindexet felültették a hullámvasútraForrás: Investing.com

A fentiek mellett közép-európai idő szerint csütörtök reggel az amerikai dollár index (amely egy devizakosárral szemben méri a dollár erejét) 98,288 ponton állt, némi emelkedéssel. A japán jen némi gyengülést mutatott a dollár ellenében, míg a hagyományosan menedékeszköznek számító arany 0,4 százalék körül izmosodott.

Az olajpiacon a nemzetközi benchmarknak számító Brent és az amerikai WTi is 1,5-2 százalék körül erősödött, és mindkét nyersanyag a hordónkénti 50 dolláros szint fölött állt.

Itt a vámcsökkentés

A Peking által most bejelentett intézkedés, amely február 14-étől lép életbe, arra az összesen mintegy 75 milliárd dollár értékű amerikai árucikkre vonatkozik majd, amelyekre 2019. szeptember 1-étől vetettek ki 5, illetve 10 százalékos büntetővámot, ellenlépésként a Washington által kínai árucikkekre bevezetett pótvámokra. 916-féle termékre, egyebek mellett a szójababra, sertéshúsra és halra kivetett 10 százalékos tarifa 5 százalékra, míg 801 különböző árucikkre, a többi közt autóalkatrészekre kirótt 5 százalékos tarifa 2,5 százalékra csökken.

A kínai pénzügyminisztérium internetes oldalán megjelent közleményben a döntést azzal indokolják, hogy január 16-án az amerikai fél is bejelentette: február 14-étől felére csökkenti az összesen 120 milliárd dollár értékű kínai termékekre vonatkozó, 15 százalékos büntetővámot. "A gazdasági és kereskedelmi feszültségek enyhítésének, valamint az együttműködés kibővítésének érdekében a kínai fél úgy határozott, hogy a vonatkozó intézkedéseket hasonló mértékben módosítja" – áll a közleményben, melyben azt is megfogalmazták, hogy a további módosításokat a két ország közötti gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok alakulásának függvényében teszik majd meg. A közlemény arra is kitért, hogy Peking reménye szerint a két fél közösen dolgozik majd annak érdekében, hogy végeredményként minden pótvámot eltörölhessenek.

Kínát a koronavírussal gazdasági járvány is fenyegeti

Londoni pénzügyi elemzők szerint az új koronavírus okozta járvány lassítani fogja az év első felében a kínai gazdaság növekedési ütemét, és ennek hatásai is valószínűleg járványszerűen átterjednek majd a világ számos más térségére.

A bejelentés majdnem három héttel az után történt, hogy a felek Washingtonban aláírták az amerikai-kínai kereskedelmi háború lezárását célzó megállapodás első szakaszát. A megállapodásban foglaltak szerint Kína az elkövetkező két évben 200 milliárd dollárral növeli az amerikai termékek és szolgáltatások – elsősorban a mezőgazdasági termékek – importját, cserébe pedig az Egyesült Államok kivezet egyes, kínai árucikkeket sújtó büntetővámokat.