Rövid időn belül két olyan teherautó-sofőrt is tetten értek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai Gyula közelében, akik a menetíró készüléket kijátszva próbálták pihenés nélkül elérni úti céljukat.

A pénzügyőrök szúrópróbaszerűen két kamiont ellenőrizték Gyulánál. A fuvarokmányok ellenőrzése után a NAV munkatársai mindkét esetben tüzetesen átvizsgálták a teherautókat is, és azt vették észre, hogy a sofőrök az ellenőrzéskor is manipulálják a tachográfokat egy mágnessel. A mágnes használata a kinyomat alapján is könnyen megállapítható volt, mert a menetíró készülék az ellenőrzés pillanatában és azt megelőzően is pihenőidőt regisztrált.

A tachográf készüléket manipuláló, tetten ért sofőrök pénzbüntetést kapnak a NAV-tólForrás: Origo

Egy megfelelően elhelyezett mágnes alkalmas lehet arra, hogy a tachográfot úgy manipulálja, hogy az kevesebb vezetési időt, illetve több pihenőidőt regisztráljon. A jogszabály szerint tilos az adatrögzítő lap, a menetíró készülék vagy a járművezetői kártya manipulálása, azok rögzített, tárolt adatainak, illetve a menetíró készülék kinyomtatott adatainak meghamisítása, eltitkolása, kitörölése vagy megsemmisítése.

A pénzügyőrök mind a két esetben eltávolíttatták és lefoglalták a mágneseket, valamint több mint egymillió forint bírságot is kiszabtak.

Forrás: Nav.gov.hu