Tőzsdére visznek egy állami gyémántipari vállalatot

BELGAHOTNEWS AWDC ANTWERP WORLD DIAMOND CENTER ANVERS ANTWERPEN SQUARE FORMAT
20150202 - ANTWERP, BELGIUM: Illustration picture shows someone looking at a diamond at the Antwerp Diamond Trade Fair after a press conference organised by Antwerp World Diamond Center to present the year 2014 statistics of Antwerp Diamond Trade Fair, Monday 02 February 2015. BELGA PHOTO DIRK WAEM
Vágólapra másolva!
Tőzsdei kibocsátásra készül Angola állami tulajdonú, gyémántkitermelő bányavállalata, az Endiama. Az IPO-t 2022-re tervezik - írja a Mining.com.
Vágólapra másolva!

Részvényeinek legalább 30 százalékát tervezi nyilvános forgalomba adni az angolai bányavállalat a 2022-re tervezett tőzsdére lépéshez. A bejelentés nem sokkal azután érkezett, hogy befagyasztották Isabel dos Santos vagyonát, aki az ország előző elnökének lányaként, jelentős vagyont halmozott fel, többek között a gyémántkitermelésben is jelenős érdekeltségei vannak. Enne részleteit az Origo ebben a cikkében mutatta be:

Befagyasztották Afrika leggazdagabb nőjének vagyonát

Angola befagyasztotta Isabel dos Santos, az ország korábbi vezetője milliárdos lányának vagyonát, ami egyértelmű jele annak, hogy a João Lourenço elnök vezetette adminsztráció további szigorú lépéseket tervez az országot korábban irányító dos Santos család ellen, írja a Reuters. José Eduardo dos Santos közel négy évtizeden át volt Angola első embere.

A döntés része annak a kormányzati törekvésnek, hogy a gyémántipari szektor átláthatóbbá váljon és emelkedjen a kitermelés - mondta a vállalat elnöke egy, a dél-afrikai Fokvárosban készült interjúban. Angola jelenleg a világ hetedik legnagyobb gyémántipari szállítója.

A vállalat elnöke azt is közölte, megkezdték a cég piaci értékének meghatározását. Ugyanakkor kijelentette, hogy a tőzsdei bevezetés után is az állam gyakorolja majd afölött az irányítást.

A tőzsdei bevezetésnek köze lehet ahhoz, hogy Angola friss forrásokhoz próbál jutni gazdasága élénkítéséhez.

Nemrégiben írtak alá egy három éves futamidejű kölcsönmegállapodást 3,7 milliárd dollár folyósításáról a Nemzetközi Valutaalappal, a kormányzat pedig azt tervezi, hogy 2022-ig 195 vállalatot privatizál vagy bocsát ki azokra kötvényeket magánbefektetőknek.

Egyelőre nem nevezték meg azt a könyvviteli szolgáltó vállalatot, ami levezényli majd az Endiama tőzsdére lépését. A cég értékelése segítheti a vállalat egyik leányvállalatát a termelés beindításában Angola északkeleti térségében. A Catocában az állami holding mellett az orosz Alrosának is van érdekeltsége, de jelenleg 300 millió dollárnyi forrásra várnak ahhoz, hogy megindulhasson a munka egy Luaxe nevű település közelében.

Az Endiama elnöke bizakodó, és azt mondja,

a tőzsdére lépés és a vállalati átalakítások révén a cég a világ legnagyobb gyémántszállítójává nőheti ki magát.

A vállalat becslés szerint

az Endiama évente 300 millió dollár körüli veszteséget szenvedett el azért, mert a gyémántot piaci ár alatt értékesítette, mégpedig három olyan cégnek, amelyben Isabel dos Santos is tulajdonos volt.

Angola az éves gyémántkitermelést 2022-re 14 millió karátra növelné. A tavalyi évre 9 millió karátról jelentettek.