Tőzsdei kibocsátásra készül Angola állami tulajdonú, gyémántkitermelő bányavállalata, az Endiama. Az IPO-t 2022-re tervezik - írja a Mining.com.

Részvényeinek legalább 30 százalékát tervezi nyilvános forgalomba adni az angolai bányavállalat a 2022-re tervezett tőzsdére lépéshez. A bejelentés nem sokkal azután érkezett, hogy befagyasztották Isabel dos Santos vagyonát, aki az ország előző elnökének lányaként, jelentős vagyont halmozott fel, többek között a gyémántkitermelésben is jelenős érdekeltségei vannak. Enne részleteit az Origo ebben a cikkében mutatta be:

Befagyasztották Afrika leggazdagabb nőjének vagyonát

Angola befagyasztotta Isabel dos Santos, az ország korábbi vezetője milliárdos lányának vagyonát, ami egyértelmű jele annak, hogy a João Lourenço elnök vezetette adminsztráció további szigorú lépéseket tervez az országot korábban irányító dos Santos család ellen, írja a Reuters. José Eduardo dos Santos közel négy évtizeden át volt Angola első embere.

A döntés része annak a kormányzati törekvésnek, hogy a gyémántipari szektor átláthatóbbá váljon és emelkedjen a kitermelés - mondta a vállalat elnöke egy, a dél-afrikai Fokvárosban készült interjúban. Angola jelenleg a világ hetedik legnagyobb gyémántipari szállítója.

A vállalat elnöke azt is közölte, megkezdték a cég piaci értékének meghatározását. Ugyanakkor kijelentette, hogy a tőzsdei bevezetés után is az állam gyakorolja majd afölött az irányítást.

A tőzsdei bevezetésnek köze lehet ahhoz, hogy Angola friss forrásokhoz próbál jutni gazdasága élénkítéséhez. Nemrégiben írtak alá egy három éves futamidejű kölcsönmegállapodást 3,7 milliárd dollár folyósításáról a Nemzetközi Valutaalappal, a kormányzat pedig azt tervezi, hogy 2022-ig 195 vállalatot privatizál vagy bocsát ki azokra kötvényeket magánbefektetőknek.

Egyelőre nem nevezték meg azt a könyvviteli szolgáltó vállalatot, ami levezényli majd az Endiama tőzsdére lépését. A cég értékelése segítheti a vállalat egyik leányvállalatát a termelés beindításában Angola északkeleti térségében. A Catocában az állami holding mellett az orosz Alrosának is van érdekeltsége, de jelenleg 300 millió dollárnyi forrásra várnak ahhoz, hogy megindulhasson a munka egy Luaxe nevű település közelében.

Az Endiama elnöke bizakodó, és azt mondja, a tőzsdére lépés és a vállalati átalakítások révén a cég a világ legnagyobb gyémántszállítójává nőheti ki magát.

A vállalat becslés szerint az Endiama évente 300 millió dollár körüli veszteséget szenvedett el azért, mert a gyémántot piaci ár alatt értékesítette, mégpedig három olyan cégnek, amelyben Isabel dos Santos is tulajdonos volt.

Angola az éves gyémántkitermelést 2022-re 14 millió karátra növelné. A tavalyi évre 9 millió karátról jelentettek.