Sokat hozhat idén a konyhára a futball-Eb az Adidasnak

Adidas, Ezekben a márkákban bíznak leginkább a fiatalok
10. Adidas
Vágólapra másolva!
A nemzetközi tőzsdék hosszú emelkedő szakaszon vannak túl, ezért a szakemberek szerint nem árt az óvatosság. Egyedi részvénysztorik azonban mindig akadnak, amelyekre érdemes lehet odafigyelni, ezek közül ajánlanak most négyet az Equilor Befektetési Zrt. elemzői - heti befektetési ötletek.
Vágólapra másolva!

Adidas (ADS:xetr)

A labdarúgó Európa-bajnokság és az olimpia segíthetik idén az Adidas részvényeit. A sportszergyártó számára különösen fontos lesz az idei év, hiszen számos sportoló fogja viselni a cég termékeit, ami kiváló reklámlehetőség a cég számára.

Az 1996-os évtől, azaz az Adidas első teljes tőzsdei évétől kezdve az olimpiák évében jelentősen felülteljesítette a DAX index teljesítményét a cég részvénye.

A hat ilyen évben átlagosan 22,5 százalékkal verte meg az indexet, mindössze 2000-ben és 2008-ban teljesített rosszabbul. A legutóbbi olimpia évében 62,5 százalékos volt a felülteljesítés.

Az Adidas sokat profitálhat idén a labdarúgó Eb-ből és az olimpiából Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Hauke-Christian Dittrich

A cég bevételei az utóbbi öt évben dinamikusan növekedtek, átlagosan 10 százalékkal, és ugyan enyhén lassult a dinamizmus, ám 2019-re is 5 százalék feletti növekedést várnak az elemzők. A profit soron ennél is nagyobb volt a bővülés, az egy részvényre eső igazított eredmény átlagosan 25 százalékkal emelkedett.

A 2020-as évre az elemzők 7 százalékos bevétel és 12 százalékos egy részvényre eső igazított növekedést várnak, ám a világesemények évében ennél nagyobb bővülést sem lehet kizárni.

2016-ban 14 százalékos volt a bevétel és 34 százalékos a profitnövekedés.

Forrás: Equilor/Bloomberg

Az Equilor várakozásai szerint az Adidas idén is felülteljesítheti a DAX indexet, hála a jelentős figyelemnek, ami a cég termékeire és részvényeire fog irányulni a sportesemények miatt. A cég stabil fundamentális alappal rendelkezik. A P/E ráta mutatója 33,5, míg a legnagyobb versenytárs Nike 35,8, az Under Armour pedig 54,12, ami szintén relatív felértékelődésre ad okot.

Wizz Air (WIZZ:xlon)

Folytatódhat a dinamikus növekedés a Wizz Airnél. 2019-ben közel 40 millió utast szállított a vállalat, ami 17,7 százalékos növekedést jelent 2018-hoz képest. Mindeközben a légitársaság által üzemeltetett repülőgépek száma 16 százalékkal, 120-ra növekedett, míg a repülőgépek átlagos kihasználtsága 1,2 százalékponttal, 93,6 százalékra emelkedett.

A decemberi forgalom 25 százalékkal nőtt éves alapon.

Mindezt a növekedést úgy sikerült felmutatnia a vállalatnak, hogy Európában előzetes adatok szerint 3,9 százalékkal nőtt a légiforgalom teljes forgalma kilométerben kifejezve, 2020-ban pedig a várakozások szerint további 3 százalékos bővülés várható.

A Wizz Air térségünkben stabilan őrzi piacvezető pozícióját Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A Wizz Air ebből több okból kifolyólag is az átlag felett profitálhat. Egyrészről, míg a nyugat-európai fejlett gazdaságokban már a mérsékelt növekedés, esetleg a gazdaság zsugorodása a forgalom csökkenéséhez vezethet, addig a közép-kelet-európai térségben még mindig átlag feletti gazdasági növekedés várható. Ebben a térségben pedig a Wizz Air stabilan őrzi piacvezető pozícióját.

A légitársaság jelenleg 120 repülőgépet üzemeltet, amit a 2020-21-es üzleti év végére 134-re tervez bővíteni.

Tavaly nemcsak az utasforgalom növekedése, hanem a működési hatékonyság terén is sikereket tudott felmutatni a vállalat: az egy székre jutó átlagos költsége 2,8 százalékkal csökkent, miközben bevétele 2,7 százalékkal emelkedett. Ennek köszönhetően a vállalat pénzügyi évének első hat hónapját éves szinten 22 százalékos árbevétel- és 85 százalékos profitnövekedéssel zárta.

Mi jöhet az elmúlt 20 év legvadabb bikapiaca után?

Rekordnövekedésnek lehettünk szemtanúi a 2019-es évben a tőzsdéken. Az év során nem realizálódtak a várt kockázatok, így az utóbbi 20 év egyik legnagyobb növekedését láthattuk. Ugyan az év során többször is megerősödtek a félelmek, és enyhe negatív hullámok is elindultak, de összességében semmi nem tudta megállítani a bikapiacot - emeli ki az Equilor Befektetési Zrt.

A Wizz Air kizárólag Airbus gépeket üzemeltet, ezért a Boeing 737 Max modellek körüli bizonytalanságokból inkább csak profitálhat.

Az egyik legnagyobb riválisa, a Ryanair ugyanis 58 Boeing 737 Max típusú repülőgépet tervezett üzembe állítani 2020 nyaráig, amiből legutóbbi nyilatkozatuk szerint legjobb esetben is csupán 10 fog megérkezni. A Boeing belső vizsgálata során a szoftverproblémák mellett egyéb hibák is felmerültek, például a gép farrészében futó vezetékek túl közel helyezkednek el egymáshoz, ami könnyen zárlatot eredményezhet. Ezek miatt tovább csúszhat a repülési engedély kiadása, ami a legforgalmasabb nyári időszakban kapacitásproblémákat okozhat a versenytársaknak, kedvező helyzetet teremtve a Wizz Air számára.

Forrás: Equilor/Bloomberg

Intuitive Surgical (ISRG:xnas)

Az Intuitive Surgical az egészségügyben bekövetkező technológiai változások egyik nagy nyertese lehet. A cég a sebészek munkáját segíti különböző robotokkal. A legfontosabb termékük a da Vinci műtőrendszer, amelyet már 5400 műtőben telepítettek.

A cég robotjai segítségével a sebészek gyorsabban tudnak dolgozni és jóval kevesebbet hibáznak, valamint számos olyan precíziós vágást tudnak kivitelezni, amely az emberi kéz számára nehezebben megoldható.

Az Intuitive Surgical első számú terméke a da Vinci műtőrendszer Forrás: Intuitive Surgical

A cég bevételeinek 83 százaléka a rendszerük kiépítéséből származik, hiszen egy új egység kihelyezése akár 2,5 millió dollárba is kerülhet, azonban később ez áttolódhat a szolgáltatás típusú bevételek felé. A cég minden kihelyezett da Vinci rendszer után éves karbantartási díjat szed, amelyeken jóval nagyobb marzsokat tud realizálni. Így idővel, a bevételek növekedésével és a szolgáltatások nagyobb arányával jelentősen emelkedhet a marzs, ezáltal a profit is.

A cég már 2000 óta rendelkezik a szükséges FDA engedélyekkel, és az Egyesült Államokon kívül számos fejlett országban jelen van, ám a bevétel 71 százaléka még mindig az USA-ból érkezik.

Forrás: Equilor/Bloomberg

Az engedélyeztetési folyamat időigényessége és drágasága miatt kvázi monopóliummal rendelkeznek a piacon. Jelenleg az urológia és nőgyógyászat terén rendelkeznek domináns piaci részesedéssel, de a jövőben ezt kiterjeszthetik mellkasi, vastagbél és egyéb általános lágyszöveti eljárásokra, ezzel is tovább növelve a cég bevételét.

Comerica (CMA:xnys)

A Comerica Bank 170 éves múlttal rendelkezik az Egyesült Államokban. Jelenleg öt államban vannak jelen, valamint Kanada és Mexikó területén is folytatnak banki tevékenységet. Fő piacuk Michigan, Kalifornia és Texas, ezek az államok a bevételeik 80 százalékáért felelnek. A bank fő profilja a vállalati hitelezés, különösen az amerikai kkv-szektor szereplőinek. A legutóbbi negyedéves jelentésük szerint a hitelportfóliójuk 92 százalékát teszi ki az üzleti szektor, míg a lakossági üzletág ehhez mindössze a maradék 8 százalékkal járul hozzá.

A Comerica Bank már 170 éve működik az Egyesült Államokban Forrás: Facebook/Comerica Bank

A vállalat a hosszú távú befektetőknek lehet jó választás.

Egyrészt a bank hosszú osztalékfizetési múlttal rendelkezik, amit a 2008-as válság következtében 2009-ben a tizedére csökkentettek, ugyanakkor az azóta eltelt tíz évben évről-évre emelték azt, kiemelkedő ütemben. A 10 éves alapon számított átlagos éves osztaléknövekedés üteme a cégnél 29,6 százalék, míg az utolsó 3 év alapján ez 44,4 százalék. A robusztus osztalékemelések ellenére a kifizetési ráta 33,4 százalék volt az utolsó negyedév során. Az osztalékhozam átlagos szintje az elmúlt öt évben 2,1 százalék volt a vállalat esetében, ami jelenlegi árfolyamon közel van a 4 százalékos szinthez. A tulajdonosi értékteremtéshez hozzájárult továbbá az utóbbi időszak jelentős sajátrészvény-visszavásárlási programja, éves alapon ugyanis a harmadik negyedévre 13 százalékkal csökkent, az elmúlt három évben pedig 23 százalékkal mérséklődött a részvények darabszáma.

Forrás: Equilor/Bloomberg

A menedzsment a harmadik negyedéves jelentésében halványan körvonalazta, hogy a 2020-as eredményvárakozásaik alulmaradnak a 2019-es évitől,

javarészt a gazdasági lassulás következtében, illetve a jelenlegi alacsony és várhatóan tovább csökkenő kamatkörnyezet miatt. Ugyanakkor a menedzsment kiemeli, hogy a bank mérlege és készpénztermelő képessége továbbra is erős és stabil lábakon áll. A vállalat jövedelmezőségi mutatói felülmúlják a szektortársait, az utolsó negyedévben a tőkearányos megtérülése (ROE) 16,5 százalék volt, a 11 százalékos szektorátlaggal szemben. Mindemellett az árfolyam-nyereség arány (P/E) a szektorban 15 körül mozog, míg a jelenlegi árfolyamon a Comerica P/E mutatója 9 alatt tartózkodik.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!