Maszkgyártásra váltott az iPhone szállítója

Peking, 2020. február 3. Légzőmaszkot viselő utasok egy közel üres pekingi metrószerelvényen a hétfő reggeli csúcsforgalom idején, 2020. február 3-án. Az új koronavírus eddig több mint 14500 embert fertőzött meg Kínában, ahol a ragály halálos áldozatainak száma meghaladja a háromszázat. Szórványos eseteket húsznál több országból jelentettek. MTI/AP/Mark Schiefelbein
Vágólapra másolva!
Az elektronikai gyártó cég Foxconn, mely az Apple iPhone készülékeit is gyártja, szokatlan irányba tereli termelési profilját, és mostantól kapacitásainak jelentős részét védőmaszkok gyártására fordítja - írja a BBC.
Vágólapra másolva!

A koronavírus miatti félelmek az egekbe lökték a különféle arc-, légző-, illetve az egészségügyi felhasználására szánt védőmaszkok iránti keresletet. Olyannyira, hogy a terméktípusból Kína egyes helyein, de máshol a világon is, hiány alakult ki, a meglévő készleteket pedig néha erősen túlárazva, sokszoros szorzóval értékesítik a kereskedők.

A világ legnagyobb elektronikai termékgyártója, a Foxconn most azt közölte, gyártókapacitásainak egy részét arcmaszkok gyártására fogja felhasználni.

A vállalat az IPhone mellett alkatrészeket, illetve késztermékeket gyárt olyan márkanevek alatt is, mint az iPad, Amazon Kindle, illetve a PlayStation.

Légzőmaszkot viselő utasok egy közel üres pekingi metrószerelvényen a hétfő reggeli csúcsforgalom idején, 2020. február 3-án Forrás: MTI/AP/Mark Schiefelbein

A cég holdújévre leállította a termelést, most viszont - tekintettel a koronavírus jelentette fenyegetésre - külön engedélyt kért a kínai hatóságoktól a folytatásra, bár némileg megváltozott profillal. Közlésük szerint már el is indították a maszkok előállítását a Kína déli részén, Sencsenben található legnagyobb gyárukban.

A Foxconn célja az, hogy termelésének átalakításával napi kétmillió maszkot készítsen a hónap végére.

A vállalat elsősorban saját munkavállalóit védené a fertőzéstől, de mint közleményükben írták, a maszkok elérhetőségét társadalmi felelősségvállalásukként tekintik.

A cég azt is elmondta, hogy létesítményeikben új generációs infravörös mérőberendezést használnak majd, hogy a megemelkedett testhőmérsékletűek kiszűrésével segítsék a koronavírus terjedésének megelőzését.

Egyes elemzők szerint az okostelefonok globálisan szállított mennyisége akár 10 százalékot is csökkenhet idén a vírus miatt, és hiányra lehet számítani az iPhone 11-es készülékekből.

A hírek szerint az amerikai autógyártó General Motors szintén maszkok gyártásba fog, hogy csökkentsék a készlethiányt, egy másik kínai vállalat pedig bejelentette, 14 új gyártósort kezdenek üzemeltetni, melyeken naponta 1,7 millió maszkot fognak gyártani.