Veszélyes vegyszereket találtak a fogyasztóvédők

család, Így lesznek vakítóan fehérek és illatosak a ruhák fehérítő nélkül
Vágólapra másolva!
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma által ellenőrzött 15 különböző fehérítő közül két hipó csomagolásával volt gond. A szakemberek azt is kiszámolták, hogy hatóanyag-tartalmuk arányában mennyibe kerül a vizsgált fehérítőszerek használata, írja közleményében az ITM.
Vágólapra másolva!

A labor a folteltávolításhoz használt fehérítőszerek - egyrészt textilkímélő, oxigén alapú folttisztítók, másrészt klórtartalmú fertőtlenítők - hatóanyag-tartalmát és ár-érték arányát vizsgálta. A nyolcféle textilkímélő fehérítőszer esetében az aktív oxigén - tartalmat ellenőrizték.

A vizsgálat szerint mindegyik termék összetétele megfelelt a címkén feltüntetett adatoknak, és a csomagolásuk is biztonságos volt.

Az árukban azonban közel tízszeres szórást tapasztaltak a szakemberek, 1 gramm vagy 1 milliliter hatóanyag ára a legalacsonyabb, 13,1 forintos tételtől egészen 117,5 forintig terjedt.

Illusztráció Forrás: Thinkstock

A peroxid-tartalmú termékekhez képest a hagyományos háztartási hipó és klórtartalmú fehérítő, fertőtlenítő szerek ára kisebb eltérést mutatott, ezekből 1 grammnyi vagy milliliternyi hatóanyag legalább 3,2 forintba, de legfeljebb 23,3 forintba került.

A laboratórium két hipónál megállapította, hogy a rosszul zárható kupak miatt használatuk nem biztonságos.

A fehérítőszerek vizsgálatának részletes eredményei itt olvashatók.

Keszthelyi Nikoletta, az ITM fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára elmondta:

A vizsgálatok szerint a veszélyes termékek lekerültek a boltok polcairól, a fogyasztóvédelmi hatóság megtiltotta forgalmazásukat és értékesítésüket."

A klórtartalmú tisztítószerek nagyon hamar veszítenek hatékonyságukból, a hipó minőségmegőrzési ideje mindössze néhány hónap.

A hagyományos hipóból sokan mégis évekig használnak egy-egy flakont, ezért minden háztartásban érdemes megnézni, hogy biztonságos, és fehérítésre, fertőtlenítésre még mindig alkalmas terméket tartunk-e otthon.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium folyamatos fogyasztóvédelmi jelenléttel járul hozzá ahhoz, hogy kizárólag jó minőségű, mindenféle egészségkárosító hatástól mentes árucikkek jussanak el a magyar vásárlókhoz. A különböző tisztítószerek célzott vizsgálata a mosó- és fehérítőszerek után még februárban újabb termékkörrel folytatódik.