Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára szombaton, a 13. Budapesti Mangalica Fesztivál megnyitóján elmondta, hogy a mangalicatenyésztés nem csupán hagyományőrzés, hanem folyamatosan fejlődő, a 21. században is piacképes értékteremtés

Feldman Zsolt hangsúlyozta, hogy a tenyésztők kitartásának és elkötelezettségének köszönhetően a mangalica, mit egy  jól felépített termék, a magyar állattenyésztés kibontakozását jelképezi.
Az elmúlt 30 év erőfeszítéseinek köszönhetően a magyar mangalica eljutott a külföldi piacokra és a 21. századi gasztronómia részévé vált - tette hozzá az államtitkár

Feldman Zsolt elismerően szólt a tenyésztők szakértelméről, akik sokéves munkával rekonstruálták a száz éve kihalt fekete mangalicát,így idén új fajtával bővülhetett az őshonos magyar mezőgazdasági állatfajták listája.
Az államtitkár további támogatást ígért a tenyésztéshez,a mangalicatermékek népszerűsítéséhez, valamint a sertésállományt fenyegető betegségek kivédéséhez.

Tóth Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke a mangalicát a hozzá tartozó termelési kultúrával együtt sok évszázados nemzeti értéknek nevezte. Tóth Péter üdvözölte, hogy az AM sok éve támogatja a génmegőrzést, génmentést és génhasznosítást, és nélkülözhetetlen segítséget nyújt a piacra jutáshoz is.
A rendezvényen több kategóriában díjazták a mangalicatermékek előállítóit. Az idei nagydíjat Lackó Róbert tenyésztőnek ítélték.
A 13. Budapesti Mangalica Fesztivál vasárnap este zárul.