Kínában a sertéshús ára 116 százalékkal emelkedett januárban az egy évvel ezelőtti árakhoz képest. Az ázsiai ország Statisztikai Hivatala szerint az áremelkedés hozzájárult az élelmiszerárak 20,6 százalékos növekedéséhez és az infláció 5,4 százalékos növekedéséhez – írja a CNBC.

A Reuters által megkérdezett elemzők a fogyasztói árak 4,9 százalékos éves növekedésére számítottak.

IllusztrációForrás: Shutterstock

A sertéshús ára decembertől januárig rendkívüli mértékben emelkedett, amit a szakértők a holdújévi ünnepségeknek, valamint a koronavírusos megbetegedéseknek tulajdonítanak. Az árakat azonban leginkább az afrikai sertéspestis megjelenése okozta, amiért az ország sertésállományának nagy részét meg kellett semmisíteni.

A disznóhús a kínai konyha egyik fő alapanyaga.

Nem aggódik a kínai műhúsgyártó az amerikai versenytársak miatt

A kínai növényi alapú húsokat gyártó Zhenmeat 2 millió dolláros (602 millió forint) finanszírozást keres, hogy a világ második legnagyobb gazdaságában felvegye a versenyt az amerikai vetélytársakkal - írja a CNBC. A Zhenmeat alapítója, Vince Lu elmondta, hogy a társaság jelenleg európai, amerikai és kínai befektetőkkel tárgyal a finanszírozásról.

Julian Evans-Pritchard, a Capital Economics vezető közgazdásza és tanácsadója elmondta, hogy az ünnep és a megbetegedések következtében történő felhalmozás, valamint az ellátás akadozása indukálta az élelmiszerárak növekedését.

A kínai kormány az ünnepek előtt bejelentette, hogy megfelelő mennyiségű sertéshús tartalékkal rendelkezik. Továbbá több amerikai beszállítóval is szerződést kötöttek import áru behozatalára, valamint több, növényi alapú élelmiszereket gyártó cég, mint például a Zhenmeat már borsóból készít sertéshús ízű termékeket.

IllusztrációForrás: Shutterstock

Hannah Anderson, a J. P. Morgan Asset Management globális piaci stratégája ugyanakkor arról beszélt, hogy a következő hónapokban nagy kilengések várhatóak az ázsiai ország fogyasztói áraiban. Véleménye szerint a kínai inflációs pálya idén attól függ majd, hogy a gazdaság milyen gyorsan kap erőre a vírus okozta leállások után.