Többezres elbocsátások lesznek az UniCredit olasz részlegeinél

2020.02.11. 10:39

Az UniCredit bankcsoport Olaszországban 2023-ig hatezres létszámcsökkentést és 450 olaszországi bankfiók bezárását tervezi – jelentette be a bank a szakszervezeteknek.

Az olasz banki dolgozókat tömörítő Fabi szakszervezet elfogadhatatlannak nevezte az UniCredit terveit.

Nem fogadhatunk el egy máris kész leépítési tervet, az egyeztetés számunkra csak most kezdődik el" – nyilatkozta Lando Maria Sileoni szakszervezeti főtitkár.

IllusztrációFotó: Szabó Gábor - Origo

Az elbocsátandó dolgozók között a nyugdíjkorhatárt elérő vagy ezt megközelítő alkalmazottakkal is számolnak.

A világ több mint harminc országában működő bankcsoport Olaszországban 2008 és 2018 között a korábbi több mint 57 ezerről mintegy 30 ezerre csökkentette dolgozói számát. A bankfiókok számát pedig több mint tízezerről mintegy négyezerre zsugorodott. Az UniCredit magyarázata szerint a fiókforgalom ötvenöt százalékkal esett vissza 2016 óta.

Márciusban elindul a bankok között az azonnali átutalás

Március másodikán elindul az azonnali fizetések rendszere, valamennyi klíringtag felkészült a bevezetésére, a tesztelések alapján sikeres indulással számolnak - mondta Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára. Hozzátette: az azonnali átutalás bevezetését a jegybank szabályozza és felügyeli, a bankszektor 30-40 milliárd forintot költött az új rendszerre.

Az olasz munkaügyi minisztérium bejelentése szerint a tárcavezető Nunzia Catalfo egyeztetésre hívta az UniCredit vezetőségét február 21-re.

UniCredit a tavalyi negyedik negyedévben veszteséggel zárt, amikor egyebek között egyszeri tételek és nemteljesítő hitelek leírása gyengítette az eredményt. A mérlegfőösszegét tekintve a legnagyobb olasz bank február 6-án azt közölte, hogy a december végével záródott negyedévben az adózott vesztesége 835 millió euró volt az egy évvel korábbi 1,73 milliárd euró profit után. Elemzők nagyobb, 1,1 milliárd eurós veszteséggel számoltak a negyedévre.

IllusztrációFotó: Szabó Gábor - Origo

Az UniCredit negyedéves bevétele 3,4 százalékkal, 4,9 milliárd euróra emelkedett, felülmúlta a várt 4,65 milliárd eurót. A kamatbevétel 2,52 milliárd euró volt, valamivel kisebb a várt 2,54 milliárd eurónál. A nemteljesítő hitelek aránya december végén 5 százalékra esett a három hónappal korábbi 5,7 százalékról. Az UniCredit alapvető tőkemegfelelési mutatója (CET1) 13,09 százalékra erősödött december végére a szeptember végi 12,6 százalékról.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK