Bekeményített az adóhivatal az automatákat üzemeltetőkkel szemben

bkk, máv, jegy, automata,
Egy fiatalember jegykiadó automatánál vásárol vonatjegyet a Déli pályaudvaron. A karácsonyi, december 23-ai helyjegyköteles vonatjáratok már elővételben zsúfolásig megteltek. A MÁV azt tervezi, hogy jövőre mobil jegykiadó automatákkal segíti a vásárlást, és a nagyobb bevásárlóközpontokban, valamint egyetemeken is jegyirodákat nyitnak majd karácsonykor.
Vágólapra másolva!
A nem élelmiszert értékesítő, hanem az egyéb automataberendezések bejelentésének ellenőrzésekor azt tapasztalták a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) revizorai, hogy az ilyen automatákat üzemeltető adózók jelentős része nem tünteti fel a regisztrációs számot a berendezéseken - írja honlapján az adóhivatal.
Vágólapra másolva!

A jogszabály módosítása következtében már nemcsak az élelmiszert értékesítő, hanem

az egyéb automataberendezés bejelentésének elmulasztásakor is,

az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény 235. § b) pontja alapján mulasztási bírság szabható ki.

2020. január 1 óta már a nem élelmiszer jellegű cikkeket árusító automaták tulajdonosai is megbírságolhatóak, amennyiben a regisztrációs szám nem szerepel a gépen Forrás: MTI/Beliczay László

Ez alapján az automataberendezés üzemeltetésével, az automata felügyeleti egység forgalmazásával, szervizelésével kapcsolatos, jogszabályban meghatározott kötelezettségek egyéb módon történő megszegése esetén a természetes személy kötelezettet (forgalmazót, üzemeltetőt, szervizt, műszerészt)

500 ezer forintig, nem természetes személy kötelezettet egymillió forintig terjedő mulasztási bírsággal sújthatja.

Érdemes tehát az automatákat üzemeltetőknek figyelni arra, hogy a regisztrációs számot tüntessék fel a berendezéseken.

Az új szabály 2020. január 1. óta hatályos.

Forrás: Nav.gov.hu