Jó ideje Dániában és Svájcban a legalacsonyabbak a kamatok a világon: mindkét országban -0,75 százalék az irányadó kamatláb. A közeljövőben azonban változás várható, legalábbis a dán jegybank részéről, amely valószínűleg emelni fogja a kamatot.

A Bloomberg cikke idézi a legnagyobb skandináv bankok elemzőit, akik szerint Dánia - amely a korona árfolyamát egy szűk árfolyamsávban az euróhoz rögzítette -, az elkövetkező hónapokban a kamatemelés eszközéhez nyúlhat.Ezeket a prognózisokat a jelenlegi árfolyamráták alapozzák meg, ugyanis az egyébként AAA adósság besorolású skandináv ország fizetőeszköze manapság olyan gyenge, hogy a jegybanknak 2015 óta a legerőteljesebb beavatkozást kellett végrehajtani a közelmúltban a nemzeti valuta védelme érdekében.
Ráadásul az elmúlt hetekben a dán korona történelmi mélypontra süllyedt az euróval szemben. A Danske Bank elemzője úgy véli, Dániában annyira alacsony a kamatszint, hogy ez arra készteti a befektetőket, hogy elforduljanak a koronától.

Turisták Dánia egyik hangulatos kisvárosábanForrás: Kenny Arne Lang Antonsen/Wikimedia Commons

Az sem elhanyagolható szempont, hogy a kereskedelmi bankok is negatív kamatokat ígérnek ügyfeleiknek, ami természetes módon csökkenti a lakosság dán koronában való megtakarítási hajlandóságát, ez pedig szintén gyengíti a koronát. Mindennek következtében a Bloomberg által megkérdezett elemzők jó része 10 bázispontos kamatemelést vár a dán központi banktól.