Új adatok jelentek meg arról, hogy a vuhani koronavírus eddigi egyik legnagyobb vesztesei valóban a kínai légitársaságok. A cégek arra kényszerültek, hogy drasztikusan visszavágják nemzetközi járataikat a vírus jelentette fenyegetés miatt.

Az OAG Aviation Worldwide friss jelentése szerint a Kínából induló nemzetközi légijáratok kapacitásai kevesebb mint négy hét leforgása alatt, január 20-tól, mintegy 1,4 millió üléssel csökkentek. Azaz annyi járatot töröltek ez alatt az időszak alatt, amelyek összesített kapacitása ennyi utas elszállítására lett volna elegendő.

Ez hallatlanul nagy szám, több, mint amekkora kapacitás összesen rendelkezésre áll Franciaországban a nemzetközi légiutazásokra ezen a héten.

Az egyik elemző - idézi a Bloomberg - hozzátette, Kína a be- és kirepülő irányú kapacitásainak nagyjából kétharmadát volt kénytelen törölni. A Kínából induló nemzetközi járatok közül a legtöbb törlés a Japánba, Thaiföldre, Hongkongba és Dél-Koreába induló gépeket érintette, ezeknél az 50 százalékot is meghaladta a törlések száma.

Utasok testhőmérsékletét ellenőrzik egy Japánból Vuhanba induló repülőgépbe való beszálláskorForrás: The Yomiuri Shimbun/Yomiuri/Masamine Kawaguchi

A legnagyobb csökkentés Japánt érinti. A január 20-án kezdődő héten még 328.554 ülés állt rendelkezésre a Kínából a szigetországba repüléshez. Február 3-án már csak 249.233, míg február 10-én csak 131.211. A teljes ülésszám csökkenés itt meghaladta a 60 százalékot.