Kína hivatalos koronavírus-applikációt indított, amelynek segítségével a felhasználók ellenőrizhetik, tartózkodtak-e a közelmúltban olyan személy közelében, akinél felmerült vagy megerősítést nyert a vírushordozás gyanúja - írja a BBC.

Az alkalmazást az illetékes kormányzati szervekkel együttműködve fejlesztette ki egy kínai technológiai vállalat. A rendszerbe az adatok az egészségügyi ellátórendszerből, valamint a közlekedési hatóságoktól érkeznek, hogy azok alapján a felhasználók önmaguk tudják ellenőrizni, kerültek-e közeli kapcsolatba vírushordozó személlyel, közölte a Xinhua kínai állami hírügynökség. 

A telefonos alkalmazást a telefonszám alapján kell regisztrálni, a felhasználónak nevét és személyi azonosító számát kell megadnia. 

Minden regisztrált telefonszámról legfeljebb három, eltérő személyi azonosító szám ellenőrzését lehet elvégezni. Az applikáció használata a híradások szerint az Alipay mobilfizetési rendszeren, illetve a WeChat csevegőalkalmazáson keresztül történhet, QR-kód beolvasásával.

IllusztrációForrás: --

Az applikáció arra épül, hogy a pekingi kormányzat egyébként is szereti szoros felügyelet alatt tartani állampolgárait, szakértők szerint viszont most legalább, a koronavírus visszaszorítása érdekében, ez hasznosnak tűnik.

Egy hongkongi, technológiai ügyekkel foglalkozó ügyvéd kommentárja szerint, Kína perspektívájából nézve az, hogy az emberekről, mozgásukról, és egy sor egyéb dologról az adatok rendelkezésére állnak, lehetőség arra is, hogy hasznos szolgáltatásokat építsen azokra. Az alkalmazás az egyik ilyen eszköz lehetne most. 

A kínai kormányzat szerint az applikációt a "közeli kapcsolat" jelentette fenyegetettség ellenőrzésére lehet használni. 

A definíció szerint közeli kapcsolatnak az számít, ha egy gyanús vagy megerősített koronavírus-hordozóval valaki hatékony védekezés nélkül kerül fizikailag közeli helyzetbe, még akkor is, ha az illető egyelőre nem mutatta a vírusfertőzés jellegzetes tüneteit. Ilyen lehet a közvetlen munkakapcsolatban állók helyzete, az egy fedél alatt élőké, vagy az osztálytermek esete. De közeli kapcsolatba kerülhetnek páciensekkel az egészségügyi dolgozók, vagy a repülőgépek személyzete és utasai is. Érdekesség, hogy a közeli kapcsolatot repülőgépek esetében a fertőzöttől három soron belül ülőkre, valamint a teljes kabinszemélyzetre korlátozzák, míg a több, egy kabinban utazót csak általánosságban "kapcsolatban kerültnek" tekintik.