Jönnek a zöld pénzügyek Magyarországon is

környezetvédelem interaktív tábla
A környezetvédelemre hívják fel a figyelmet
Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) támogatóként aláírja az ENSZ felelős banki működést előmozdító irányelveit, annak érdekében, hogy ösztönözze: minél több hazai hitelintézet konkrét, nyilvános és számonkérhető vállalásokat tegyen a fenntartható, zöld gazdaság finanszírozása terén.
Vágólapra másolva!

Támogatóként csatlakozik az ENSZ Környezetvédelmi Programja Felelős Banki Működés Irányelvei (Irányelvek) kezdeményezéshez a Magyar Nemzeti Bank (MNB) – döntött a jegybank Pénzügyi Stabilitási Tanácsa. A lépés célja, hogy az MNB ösztönzésével, bátorításával minél több magyarországi bank is aláírójává váljon a környezet védelmét, a társadalmi fenntarthatóságot és a felelős vállalatirányítást célul kitűző ENSZ-dokumentum előírásainak.

A hazai bankok körében is elindulhat a kifejezetten zöld pénzügyek támogatása Forrás: Shutterstock / Készítette: BONNINSTUDIO

Az Irányelv elvárja az aláíró bankok saját üzleti stratégiájának a fenntartható fejlődés céljaival való összhangba hozatalát, a társadalmi és környezetre káros (termékek, szolgáltatások révén adódó) jelenségek csökkentését, illetve a pozitív hatások erősítését.

A kedvező környezeti és társadalmi hatások érdekében a hitelintézeteknek intenzívebben együttműködniük, konzultálniuk kell érintettjeikkel - ügyfeleikkel, befektetőikkel, partnereikkel és az egyéb társadalmi szereplőkkel.

Szükség van mindezt a gyakorlatba is átültetni hatásos vállalatirányítással, a megfelelő vállalati kultúra kialakításával. Az Irányelv elvárja emellett a megvalósítás folyamatos ellenőrzését, szükség esetén a célok felülvizsgálatát is.

Az elvárásokat írásban elfogadó hitelintézeteknek – az ENSZ szakértőinek lehetséges módszertani támogatása mellett – 18 hónapon belül át kell tekinteniük üzleti működésüket, hogy azonosítsák annak a környezetet leginkább befolyásoló elemeit.

Ezután legalább két konkrét – a fenntarthatósági törekvésekkel, mint például a klímavédelemmel összecsengő – célt kell nyilvánosan kitűzniük, mellyel kapcsolatos haladásukat, eredményeiket is nyilvánosan kommunikálniuk szükséges.

Ilyen megfogalmazható cél lehet például a fenntartható mezőgazdaság vagy éppen a zöld energiatermelés finanszírozása terén egy-egy konkrét, reális, de ambiciózus feladat teljesítése.

Jön a bankkártya, amely csak a széndioxid kibocsátás szerint enged költeni

Újszerű hitelkártyát dob piacra a svéd Doconomy. A plasztik lényege, hogy figyeli az ügyfél kártyás vásárlásokkal elért napi széndioxid-kvótáját és a kvótán túl nem enged aznap költeni. Bár a megvásárolt árucikkeket nem látják, valószínűleg az üzletprofil alapján állapítják meg, hogy nagyságrendileg milyen széndioxid kibocsátással járt a megvásárolt termékek előállítása.

Az Irányelvet eddig világszerte 130 hitelintézet – köztük több hazai hitelintézet anyabankja – is aláírta,

de hazai piaci szereplő eddig még nem.

Az MNB ezért döntött úgy, hogy támogatóként saját tekintélyével, súlyával hívja fel a magyarországi bankok figyelmét a felelős működéshez kötődő tényleges, számonkérhető vállalásokra.

Mindez illeszkedik a jegybank zöld erőfeszítéseinek sorába, amelyek közt a fenntarthatóságot szolgáló tevékenységek hitelezését segíti kedvezményekkel; konzultációkat, képzéseket szervez banki vezetőknek, szakértőknek a témában; Zöld Pénzügyek Díjat alapított és egyéb társadalmi kezdeményezéseket támogat a klímatudatosság erősítésére.

A gazdaságban és a természetben is a fenntartható modellre kell törekedni

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke azt mondta, a természetben is a fenntarthatóságra, a fenntartható modellre kell törekedni, akárcsak a gazdaság, a társadalom területén. A jegybankelnök ezt Budapesten, azon az ünnepségen mondta, amelyen első alkalommal vehették át az MNB Zöld Pénzügyek Díjakat „az ökológiai lábnyom csökkentéséért" legtöbbet tevő hitelintézeti, befektetési és biztosítási intézmények vezetői.

A leginkább környezettudatos pénzügyi szolgáltatók egy éven át jogosultak a cím viselésére és a Zöld Pénzügyek Díj logó használatára. A számos pályázat közül a meghirdetett kategóriákban az OTP Bank, a K&H Bank, a KÖBE, a Vertis, illetve a Gránit Bank bizonyultak a legjobbnak.

A zöld célok elérése érdekében a jegybank a jövőben további támogató lépéseket készít elő.