A Glencore bányaóriás ötéves kobalt-beszállítói megállapodást írt alá a Samsunggal, melynek értelmében 21 000 tonna fémet kap a dél-koreai technológiai vállalat. A várakozások szerint pedig a következő években robbanásszerűen megnő majd a kobalt iránti kereslet.

A megállapodás értelmében a Glencore a következő öt év során annyi kobaltot szállít le a Samsungnak, ami megfelel a 2019-es termelés 45 százalékának, illetve az idei évre tervezett kibocsátás nagyjából 63 százalékának. Ebből is látszik, hogy az üzlet igen jelentős méretűnek számít – derül ki a Mining.com tudósításából.

A Glencore tavaly 46 300 tonna kobaltot bányászott, ami 10 százalékos növekedés volt a 2018-as szinthez képest. Mindazonáltal a vállalat idén már csak 29 000 tonnányi kitermelésre számít, miután tavaly bezárt a Kongói Demokratikus Köztársaságban található Mutanda bánya. Ez volt egyébként a világ a legnagyobb kobaltbányája. A Samsungnak szállított kobalt jelentős része a szintén Kongóban található Katanga bányából érkezik majd.

A jelenlegi üzlet a szakértők szerint megerősíti, hogy a Glencore a jövőben is komoly szereplő kíván maradni a kobalt-beszállítási piacon. A fém iránti jövőbeni kereslet pedig várhatóan még tovább emelkedik majd a lítium-ion akkumulátorok terjedésével. Ezt támasztja alá, hogy svájci Glencore tavaly szintén többéves megállapodást írt alá például a BMW-vel – a német autógyártóhoz az ausztráliai Murrin bányából szállítják majd a kobaltot.

Hatalmas kobalt-megállapodást kötött a két nagyvállalatForrás: AFP/Samir Tounsi

Ezzel együtt a Glencore megállapodást kötött a dél-koreai SK Innovation akkumulátor gyártóval (30 000 tonnáról), valamint a belga Umicore-ral, és a kínai GEM-mel. Múlt hónapban pedig a Bloomberg arról számolt be, hogy a Tesla szintén tárgyal a Glencore-ral arról, hogy tőle szerezze be a kobaltot a Shanghajban nemrég megnyitott „gigagyárába".

Mindazonáltal a globális kobaltpiacnak van egy sokkal sötétebb oldala is. A világ kobaltkínálatának nagyjából 60 százaléka ugyanis kongói bányákból érkezik, melyekkel kapcsolatban egyre nagyobb figyelmet kap a gyerekmunka. Decemberben például egy emberi jogi szervezet olyan óriásokat perelt be, mint a Tesla, a Google vagy az Apple, mivel állítólag ezek a vállalatok is részt vettek valamilyen formában a gyermekek kongói kizsákmányolásában. A helyzet azért bonyolult, mert a konkrét bányászati tevékenységtől a globális nagyvállalatokig a fém elég hosszú utat jár be.

Ezzel együtt a világ legnagyobb ipari fém börzéjének számító London Metal Exchange (LME) már jelezte, tervezi betiltani a kereskedést minden olyan fémmel, amely kapcsolódhat az emberi jogok megsértéséhez. A kezdeményezés azonban nem egyszerű – eredetileg 2022 volt a határidő, de az LME a friss hírek szerint egészen 2025-ig várni fog.

Ezzel kapcsolatban a Samsung és a Glencore megállapodása azt foglalja magában, hogy a két vállalat minden évben függetlenül ellenőrzi a kongói bányászati tevékenységet a megfelelő nemzetközi előírások és standardok alapján.