Sötét múltú kongói bányákból jut kobalthoz a Samsung

mining economy Horizontal
A conveyor belt carries chunks of Raw cobalt after a first transformation at a plant in Lubumbashi on February 16, 2018, before being exported, mainly to China, to be refined. - To Promulgate or not to promulgate? Congolese President Joseph Kabila is playing with the nerves of markets and lobbies by continuing the suspense around the reform of the mining code which plans to multiply by five a tax on cobalt. The Democratic republic of Congo is the leading cobalt producer providing 67% of the increasing global demand. (Photo by SAMIR TOUNSI / AFP)
Vágólapra másolva!
A Glencore bányaóriás ötéves kobalt-beszállítói megállapodást írt alá a Samsunggal, melynek értelmében 21 000 tonna fémet kap a dél-koreai technológiai vállalat. A várakozások szerint pedig a következő években robbanásszerűen megnő majd a kobalt iránti kereslet.
Vágólapra másolva!

A megállapodás értelmében a Glencore a következő öt év során annyi kobaltot szállít le a Samsungnak, ami megfelel a 2019-es termelés 45 százalékának, illetve az idei évre tervezett kibocsátás nagyjából 63 százalékának. Ebből is látszik, hogy az üzlet igen jelentős méretűnek számít – derül ki a Mining.com tudósításából.

A Glencore tavaly 46 300 tonna kobaltot bányászott, ami 10 százalékos növekedés volt a 2018-as szinthez képest.

Mindazonáltal a vállalat idén már csak 29 000 tonnányi kitermelésre számít, miután tavaly bezárt a Kongói Demokratikus Köztársaságban található Mutanda bánya.

Ez volt egyébként a világ a legnagyobb kobaltbányája. A Samsungnak szállított kobalt jelentős része a szintén Kongóban található Katanga bányából érkezik majd.

A jelenlegi üzlet a szakértők szerint megerősíti, hogy a Glencore a jövőben is komoly szereplő kíván maradni a kobalt-beszállítási piacon.

A fém iránti jövőbeni kereslet pedig várhatóan még tovább emelkedik majd a lítium-ion akkumulátorok terjedésével.

Ezt támasztja alá, hogy svájci Glencore tavaly szintén többéves megállapodást írt alá például a BMW-vel – a német autógyártóhoz az ausztráliai Murrin bányából szállítják majd a kobaltot.

Hatalmas kobalt-megállapodást kötött a két nagyvállalat Forrás: AFP/Samir Tounsi

Ezzel együtt a Glencore megállapodást kötött a dél-koreai SK Innovation akkumulátor gyártóval (30 000 tonnáról), valamint a belga Umicore-ral, és a kínai GEM-mel. Múlt hónapban pedig a Bloomberg arról számolt be, hogy a Tesla szintén tárgyal a Glencore-ral arról, hogy tőle szerezze be a kobaltot a Shanghajban nemrég megnyitott „gigagyárába".

Mindazonáltal a globális kobaltpiacnak van egy sokkal sötétebb oldala is.

A világ kobaltkínálatának nagyjából 60 százaléka ugyanis kongói bányákból érkezik, melyekkel kapcsolatban egyre nagyobb figyelmet kap a gyerekmunka.

Decemberben például egy emberi jogi szervezet olyan óriásokat perelt be, mint a Tesla, a Google vagy az Apple, mivel állítólag ezek a vállalatok is részt vettek valamilyen formában a gyermekek kongói kizsákmányolásában. A helyzet azért bonyolult, mert a konkrét bányászati tevékenységtől a globális nagyvállalatokig a fém elég hosszú utat jár be.

Ezzel együtt a világ legnagyobb ipari fém börzéjének számító London Metal Exchange (LME) már jelezte, tervezi betiltani a kereskedést minden olyan fémmel, amely kapcsolódhat az emberi jogok megsértéséhez.

A kezdeményezés azonban nem egyszerű – eredetileg 2022 volt a határidő, de az LME a friss hírek szerint egészen 2025-ig várni fog.

Ezzel kapcsolatban a Samsung és a Glencore megállapodása azt foglalja magában, hogy a két vállalat minden évben függetlenül ellenőrzi a kongói bányászati tevékenységet a megfelelő nemzetközi előírások és standardok alapján.