Tunézia a következő hónaptól megtiltja az egyszer használatos műanyag bevásárlótáskák kiadását a szupermarketekben és a gyógyszertárakban. Az intézkedés része annak, hogy 2021 januárjától a kormány átfogó tiltást léptet életbe a le nem bomló plasztikzacskókra - írja a Guardian.

Márciustól a szupermarketekben és a gyógyszertárakban, 2021 januárjától pedig országos hatállyal, tilos lesz Tunéziában az egyszer használatos műanyag bevásárlótáskák használata. A jövő év elejétől csak azok maradhatnak forgalomban, melyek többször használatosak, és megfelelnek a kormányzat által előzetesen definiált paramétereknek - vagyis 40 mikrométer vastag anyagból készülnek és legalább 30 literes kapacitásúak.

Tunézia nem az első olyan ország, mely a műanyag zacskók és táskák jelentette környezetterhelésre azok tiltásával válaszol. Az Origo az alábbi cikkében mutatta be, hogy állt a világ 2019-ben ezeknek a termékeknek a száműzésével:

Így néz ki a világtérkép a műanyag zacskók tiltása alapján

Egyre több ország vezet be teljes tiltást vagy részleges korlátozásokat az egyik leginkább környezetszennyező, mindennapos használati tárgyra, az egyszer használatos műanyag táskákra. Az Economist feltette a világ országainak térképére azt, az egyes államok hogy állnak a mindenütt jelenlévő, hatalmas környezeti terhelést jelentő zacskók és szatyrok kérdéséhez.

Az észak-afrikai ország 2016-ban már megpróbálkozott az egyszer használatos műanyag táskák tiltásával, ám a terv akkor a gyártók és az importálók ellenállásán elbukott. Az ország legnagyobb kiskereskedelmi egységeinél azonban elérték, hogy csökkentsék a kiadott ingyenes, műanyag szatyrok számát, helyette nagyobb számban adjanak a vásárlóknak többször használatosakat.

Ennek folytatása a nemrég bejelentett, márciustól hatályos tiltás, majd a jövő év elejére időzített, teljes kivezetése az egyszer használatos táskáknak.

Helyi környezetvédelmi szervezetek üdvözölték a bejelentést. Az egyik jelentése szerint Tunéziában évente 4,2 milliárd egyszer használatos zacskó kerül forgalomba, amiből 1,2 milliárd informálisan jut be az országba.

IllusztrációForrás: Biosphoto/Paulo de Oliveira / Biosphoto/Paulo De Oliveira

A döntésnek ugyanakkor egészen biztosan lesznek komoly gazdasági vonatkozásai is.

Tunéziában 15 százalék körül mozog a munkanélküliség mértéke, a műanyag táskák gyártásának leállítása pedig egészen biztosan érezteti majd hatását a termelésben. Környezetvédők pedig arra hívják fel a figyelmet, hogy a rendelkezés eredményességéhez elengedhetetlenül szükséges a nyomon követési rendszer kidolgozása. Szerintük különösen a kisebb üzleteket érintheti érzékenyen az, hogy hamarosan nem adhatnak ingyenes műanyag zacskókat vevőiknek.