Kéntartalmú élelmiszert hívnak vissza, ne fogyassza el

2020.02.12. 16:24

Kéntartalmú adalékanyag miatt visszahívta a forgalomból a LOLO tomato veggie snack paradicsomcsipszet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A Nébih honlapján közzétett tájékoztatás szerint laboratóriumi vizsgálat mutatta ki, hogy a termék határérték felett tartalmaz kéntartalmú adalékanyagot. A hivatal kockázatbecslésen alapuló éves monitoring mintavételi terve alapján megmintázta a paradicsomcsipszet. 

A hozzáadott, allergén anyagnak számító, kéntartalmú adalékanyag a jelölésen nem volt feltüntetve. 

A csomagoláson „100% natural" (100% természetes), továbbá „no added preservative" (hozzáadott tartósítószer nélkül) szerepel, így a termék jelölése is megtévesztő.

A Nébih minőségmegőrzési időre és kiszerelési egységre való tekintet nélkül,  azonnali hatállyal elrendelte a termék forgalomból való kivonását, visszahívását,  valamint további hatósági intézkedésig megtiltotta a forgalomba hozatalát.

Képünk illusztráció, nem a visszahívott terméket ábrázoljaForrás: Marton Adrienn

A termék adatai:

Termék neve: LOLO tomato veggie snack (paradicsomcsipsz, szárított paradicsom)
Márka: LOLO
Csomagolás: védőgázas csomagolásban
A termék jelölésén szereplő forgalmazó: Lolo Snack Kft. (Kaposvár)
Gyártó: Opti-Cost Kft. (Kaposvár)

A forgalmazó jogkövető módon megkezdte a termékek forgalomból való kivonását és a vásárlóktól való visszahívását.  

A Nébih és a Lolo Snack Kft. arra kéri a vásárlókat, hogy aki ilyen terméket vásárolt - különösen, aki a kén-dioxidra érzékeny – ne fogyassza el, vigye vissza a terméket a forgalmazó üzletbe, ahol az árát visszafizetik.  

Az allergénekről:

Allergénnek nevezünk minden olyan anyagot, amely szervezetünkben túlérzékenységi, azaz allergiás reakciót válthat ki. Az allergiás reakció az immunrendszer nem megfelelő válasza, amelynek során valamely, a szervezetünkre egyébként veszélyt nem jelentő anyag ellen ellenanyagot termel. Az Európai Unióban jogszabály írja elő, hogy az élelmiszerek címkéjén fel kell tüntetni a leggyakrabban allergiát vagy intoleranciát okozó összetevőket, így a ként is.

A kén-dioxid és szulfitok (E 220-228) élelmiszer-adalékanyagok, többek között tartósítószerként adják az élelmiszerekhez. Az arra érzékeny embereknél allergiás (esetenként súlyos) reakciót okozhat, ezért a címkén a 10mg/kg, illetve 10mg/liter összkoncentrációt meghaladó mennyiségű jelenlétét mindig jelölni kell.

A témával kapcsolatban további információk érhetőek el a Nébih honlapján.