Esik a kínai éttermek forgalma

déli pályaudvar resti étterem
Kínai és kínai minden mennyiségben
Vágólapra másolva!
Egyelőre nem jöhetnek turistacsoportok Kínából, így a világon mindenhol esik a kínai beutazók aránya. Itthon is megindultak a lemondások. A hazai kínai éttermek forgalma pedig drasztikusan esik - mondta el a növekedés.hu-nak Flesch Tamás a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.
Vágólapra másolva!

A szakember szerint a globalizáció miatt egyetlen ország sem tudja kivonni magát a koronavírus hatásai alól. Az aktuális óvintézkedések miatt Kínából egy hete nem utazhatnak turistacsoportok más országba, de akik úton voltak, azok még sikeresen megérkeztek. Ugyanez elmondható az egyéni utazók vonatkozásában is.

A február-márciusi időszak a kínai kiutazás esetében általában nem annyira erős, ezért, ha néhány hónapos időtávon normalizálódik a helyzet, akkor limitáltak lehetnek a gazdasági károk a szektorban. Az autóipar például sokkal erősebben érintve lehet az ellátási lánc akadozása miatt" - tette hozzá Flesch Tamás.

Képünk illusztráció Forrás: Lantos Gábor

A koronavírusnak a teljes globális turizmusra egyelőre nem volt számottevő hatása, de nagyon sok múlik azon, hogy mikor sikerült megállítani a vírus terjedését és kifejleszteni az ellenszert.

A Magyarországon működő kínai éttermek forgalma azonban erősen leesett, miután az emberek elővigyázatosságból inkább nem mennek ilyen típusú vendéglőkbe.

A szakember hozzátette: a koronavírus hatása az európai turizmusra nagyjából hasonló, mint hazánkban.

Leginkább azok az országok érintettek, ahol nagyobb a kínai beutazó forgalom, ilyen ország például Franciaország, Németország vagy Olaszország.

Az értesülések szerint ugyanakkor nagyon sok rendezvény elmaradt, rengeteg konferenciát töröltek.