Rekordot döntött tavaly a francia borexport

2020.02.12. 17:41

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly.

A francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetsége (FEVS) szerdán azt közölte, hogy a tavalyi export 5,9 százalékkal, 14 milliárd euróra (mintegy 4600 milliárd forintra) nőtt. Ugyanakkor az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek. 

A borok és szeszesitalok Franciaország második legfontosabb exportcikkeit jelentik a repülőgépgyártás termékei után.  

A francia borok és szeszesitalok első számú tengerentúli piaca az Egyesült Államok, ahová az export 16 százalékkal, 3,7 milliárd euróra emelkedett 2019-ben.

Francia borászati termékek (illusztráció)Forrás: AFP/Georges Gobet

Az amerikai eladásnövekedést részben azzal hozták összefüggésbe szakértők, hogy a vásárlók előre nagy tételben rendeltek azelőtt, hogy október 18-án Washington büntetővámot vetett ki számos európai termékre, köztük a francia borokra. Ennek meg is lett következménye, a tavalyi utolsó negyedévben ugyanis jócskán visszaesett a francia borok és szeszesitalok kivitele az Egyesült Államokba.

Tavaly az Egyesült Államokba irányult a teljes francia bor- és szeszesitalexport közel negyede.

Az október közepétől érvényes amerikai büntetővámok miatt a FEVS borúlátó, előrejelzése szerint érezhetően visszaeshet az idei export.

Tavaly a francia pezsgőexport 7,5 százalékkal, 3,1 milliárd euróra nőtt, a konyakexport 11,4 százalékkal, 3,5 milliárd euróra emelkedett.