Szijjártó Péter: Magyarország nyitott a Kelet és Nyugat együttműködésére

2020.02.12. 21:21

A tavalyi adatok alapján a keleti és a nyugati befektetők egyaránt bíznak a magyar gazdaságban, az ország ezért továbbra is nyitott a két világrész belföldi együttműködésére - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten, az Év Befektetője 2019 díjátadó gálán.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a magyar gazdaság kiegyensúlyozottságával és gyors alkalmazkodásával magyarázta, hogy a beruházások értéke tavaly csaknem 350 milliárd forinttal haladta meg a 2018-as csúcsot. A befektetéspolitikát a világgazdasági környezethez kell igazítani, a kormány ennek megfelelően a munkahelyteremtés után a technológiaintenzitást helyezte előtérbe.

Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (Hungarian Investment Promotion Agency, HIPA) vezérigazgatója (b) és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a HIPA Év befektetője díjainak átadásán a Pesti Vigadóban 2020. február 12-én. MTI/Soós LajosForrás: MTI/Soós Lajos

Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (Hungarian Investment Promotion Agency, HIPA) vezérigazgatója mozgalmas és eredményes évnek nevezte a tavalyit, kiemelve, hogy a befektetések 24 százalékkal haladták meg a 2018-as értéket. Közölte, hogy Magyarország idén is a minőséget tartja szem előtt a befektetések támogatásakor.

Az új gyártási kapacitásokat a termelékenység, a szolgálaltásokat a vidék egyetemi városaival kötött együttműködések határozhatják meg 2020-ban - tette hozzá.