A magyar tulajdonú Cordia International Zrt. lakóingatlan-fejlesztő 31,7 millió euró értékű tőkeemeléses tranzakció formájában megvásárolta az egyik legnagyobb lengyelországi ingatlanfejlesztő vállalat, a Polnord 63,7 millió darab részvényét, így a Cordia a lengyel vállalat szavazati jogainak több mint 65 százalékát birtokolja – közölte a magyar tulajdonú vállalat.

A közleményben emlékeztetnek, hogy a Cordia a közelmúltban névértéken 44 milliárd forint értékű kötvénykibocsátást hajtott végre a Magyar Nemzeti Bank Növekedési kötvényprogramjában.

IllusztrációForrás: © Adrián Zoltán, 2017/Adrián Zoltán

Futó Gábort, a Cordia International Zrt. alapítója és többségi részvényese hozzáfűzte: úgy döntöttek, hogy a kötvényprogram segítségével megszerzett források jelentős részét Lengyelországban használják fel, ahol vállalat már 2014 óta végez lakóingatlan fejlesztéseket a Cordia márkanév alatt. Lengyelország kulcsfontosságú piacot jelent a vállalatcsoport számára.

Nagyon pörög a hazai ingatlanbefektetési piac

Az ingatlanbefektetési volumen idén 1,6 milliárd euró (mintegy 530 milliárd forint) körül lehet, ami elmarad a tavalyi 1,76 milliárd eurótól (580 milliárd forint), jövőre viszont ennél is magasabb lesz az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) és a CBRE ingatlan-tanácsadó prognózisa szerint.

A Polnord a lengyel fejlesztők között az egyik legnagyobb telekvagyonnal rendelkezik, amely lehetővé teszi közel egymillió négyzetméter hasznos alapterület felépítését. A vállalat Varsóban, Gdanskban, Gdyniában és Sopot városában folytat beruházásokat, de számos más lengyelországi városban is rendelkezik ingatlanokkal és fejlesztési telkekkel. Az elmúlt közel tíz évben a vállalat évente átlagosan több mint ezer lakást értékesített. A Polnord részvényeit 1999 óta jegyzik a varsói értéktőzsdén.

A Cordia a Futureal-csoport tagja, amely a közép-európai régió egyik legnagyobb ingatlanfejlesztő és befektető cégcsoportja. A Cordia eddig Magyarországon és külföldön 5.500 lakást értékesített, több mint 4 ezer lakás építése jelenleg is zajlik, további több mint 5 ezer otthon fejlesztése pedig előkészítési szakaszban van.