Jeff Bezos, az Amazon e-kereskedelmi vállalat alapítója és vezérigazgatója az elmúlt 11 napban közel 4,1 milliárd dollárnyi részvényét értékesítette – írja a CNBC.

Az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) bejelentése szerint Bezos 1,8 milliárd dollárnyi részvényt adott el január 31 és február 3-a között, múlt hét kedden 1,65 milliárd dollár értékű, valamint pénteken 579,8 millió dollár értékű részvényt értékesített.

Jeff BezosForrás: AFP/Jim Watson

Az ügyleteket az előzetesen megtervezett 10b5-1 kereskedelmi terv részeként hajtották végre, a beadványok szerint.

Bezos az elmúlt években felgyorsította papírjai tőzsdei értékesítését: tavaly augusztusban 2,8 milliárd dollár értékű részvénytől szabadult meg. A vezérigazgató 2016-ban és 2017-ben is nagy mennyiségű részvényt értékesített.

15 ezer új munkahelyet akar létrehozni az Amazon

A cég drasztikusan bővíti jelenlétét szülővárosában, Seattle-ben. Bellevue-ban 15 ezer fővel növelik az alkalmazottak számát, a városrészben jelenleg 2 ezren dolgoznak az Amazonnak - összegzi a Business Insider. Az új munkahelyek számos divízió között oszlanak majd meg, ideértve az Amazon Web Services szolgáltatást és a Project Kuipert, a vállalat internetes műholdas kezdeményezését is - nyilatkozta a cég szóvivője.

Korábban már jelezte, hogy évente egymilliárd dollár értékű Amazon-részvényt ad el űrkutató vállalatának, a Blue Originnek a finanszírozására, valamint tőkét különített el a Day One Fund alapítvány számára, amit 2018 szeptemberében hoztak létre azért, hogy az alacsony jövedelmű közösségekben támogassák az oktatást és felszámolják a hajléktalanságot. Tavaly novemberben az alapítvány 98,5 millió dollárt ítélt oda 32 csoportnak.