Komoly létszámhiány van az amerikai haditengerészetnél, ezért rekordösszegű forrást igényelnek 2021-re a személyügyi kiadásokra, hogy egyrészt új belépőkkel tölthessék fel az üres helyeket, másrészt kompenzálják azokat, akinek most többlet-szolgálatot kell vállalniuk.

Mintegy 9000 fős állomány-hiánnyal küzd a világ legerősebb haditengerészete, a US Navy. Tavaly ez a szám még csak 2750 volt. A hirtelen ugrás miatt, a haditengerészet 7300 embert szeretne minél gyorsabban aktív szolgálatba állítani.

A US Navy által közreadott kép (illusztráció)Forrás: AFP/Erwin Jacob V. Miciano

Ennek érdekében 33,9 milliárdos forrásigényt nyújtottak be 2021-re a személyügyi kiadások fedezésére - ez rekordösszeget jelent, 2,1 milliárd dollárral többet, mint idénre.

Ez azért is figyelemre méltó, mert a Petagonnak viszont feltett szándéka, hogy minél nagyobb teret enged a robottechnológiáknak a haditengerészeten belül is. Úgy tűnik azonban, hogy még nem érkezett el az ideje a személyi állomány létszámcsökkentésének. Sőt - írja az Asia Times amerikai forrásokra  hivatkozva -, a haditengerészet illetékesei közölték, hogy egyrészt mindent el fognak követni a már bizonyítottan jó tengerészek megtartásáért, valamint erőteljes toborzókampányt indítanak annak érdekében, hogy vonzóvá tegyék a hadihajókon való szolgálatot.

A haditengerészeti létszámhiány részben az elmúlt évek forráshiányának is köszönhető. Hét évvel ezelőtt egy Arleigh Burke-osztályú, irányított rakétákkal felszerelt romboló összesen 240 fővel - tisztek és legénység együtt - futott ki a tengerre, holott a teljes létszáma közel 300 fő lenne. Az amerikai védelmi kiadások újbóli növekedése azonban segíthet pótolni a haditengerészeti létszámhiányt.