Szlovákiában a szakminiszter ellenzi az autópálya matricák eltörlését

2020.02.16. 17:00

Érsek Árpád, a szlovák-magyar Híd párthoz tartozó szlovák közlekedési miniszter elutasítja az autópálya-matricák eltörlésével kapcsolatos javaslatot, sőt, éppen ellenkezőleg, inkább emelné azok árát, mivel évek óta változatlanok.

A szakminiszter szerint a matricák eltörlése kézzelfogható pénzügyi veszteségeket okozna, hiszen kevesebb pénz jutna az autópálya-karbantartásra és -építésekre.

"Szeretném, ha a matricák árai inkább emelkednének, hiszen azok Szlovákiában 11 éve változatlanok" ​​- mondta a miniszter. Utalt arra is, hogy egyes autópályákat most is az állami költségvetésből finanszíroznak, tehát a javaslat elfogadásával Ladislav Kamenicky pénzügyminiszternek más tárcáktól kellene forrásokat elvonni.

Szlovákiában eltörölhetik az autópálya-matricákat - a javaslatot ellenzi Érsek Árpád közlekedésügyi miniszterForrás: AFP/Samuel Kubani

Február 12-én, szerdán a szlovák kormány elfogadta az autópálya-matricák törlésével kapcsolatos javaslatot, amelyet a szlovák parlament hamarosan rendkívüli ülésen vitat meg. Andrej Danko parlamenti elnök, aki támogatja a törvényjavaslatot, világossá tette, hogy a rendkívüli ülés összehívásának egyik feltétele az indítvány napirendre tűzése volt.

Az intézkedés 70 millió euróba kerülne a pozsonyi pénzügyminisztérium által készített előzetes becslések szerint.

Forrás: Tasr.sk