Vágólapra másolva!
Mára a magyar gazdaság önálló lábra állt, és képes az uniós pénzek nélkül is jelentős növekedést elérni - minderről ifj. Lomnici Zoltán beszélt az Origónak annak kapcsán, hogy a legfrissebb adatok szerint az Európai Unióban az élen végzett a hazai növekedés. 
Vágólapra másolva!

Az adójogi és a gazdasági jogi környezet elmúlt évekbeli kedvező változása nemcsak a hazai kis- és középvállalkozásoknak, nagyvállalatoknak kedvezett, hanem a külföldi működőtőke megjelenését is sarkallja és erősíti – többek között ezekkel a tényezőkkel is magyarázta ifj. Lomnici Zoltán az Origónak, hogy a magyar gazdaság a vártnál is nagyobb mértékben, 4,9 százalékkal bővült a 2019-es évben. A Századvég jogi szakértője szerint nagyon

mondta a szakember.

A magyar gazdaság önálló lábra állt Forrás: Shutterstock

Kevesebb tere van a spekulánsoknak

Mivel az emberek is egyértelműen érzik, hogy konjunktúra időszakában vagyunk, ezért a vásárlóerő is folyamatosan bővül. Mindez pedig tovább erősíti a növekedést – mondta ifj. Lomnici Zoltán. A gazdaság jó teljesítménye azért is fontos, mert így sokkal jobban védve vagyunk a külföldi spekulánsok befolyásszerzési akcióival szemben.

tette hozzá. A szakember szerint a magyar gazdaság jó teljesítményében a Pénzügyminisztérium és a jegybank összehangolt politikája is komoly szerepet játszik.

Varga Mihály: Első vagy második helyen végezhettünk

A magyar gazdaság Európa élmezőnyében van, teljesítménye az elmúlt évekhez hasonlóan, 2019-ben is dobogós helyet ért el, meghaladta a kormány és a Pénzügyminisztérium (PM) várakozását - kommentálta Varga Mihály pénzügyminiszter a KSH gazdasági növekedési adatait. Elmondta, a gazdasági növekedés

Hozzáfűzte, reggel 9 óráig hét ország adatait közölte az Eurostat, közülük az első Magyarország. Úgy vélte, nagy meglepetés nem lesz; ahogy ahhoz az elmúlt években hozzászokhattunk, az Európai Unió növekedése felett fog teljesíteni a magyar gazdaság, az első vagy második helyen.

Varga Mihály: 3,5 százalékos lehet a növekedés 2020-ben Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A miniszter szerint 2020-ban inkább kívülről jöhetnek kockázatok, ezek között említette többek között a német autóipar nehézségeit, a koronavírus turizmusra, alapanyag-ellátásra, szállítási láncokra gyakorolt hatását, az Egyesült Államok és Kína, valamint az Egyesült Államok és Európa közötti problémákat, továbbá a világ jelentős eladósodását. A tárca mindezekre figyelemmel, a korábbi 4 százalékról 3,5 százalékra korrigálta idei növekedési előrejelzését - mondta Varga Mihály.

Minden felülmúlva

A várakozásokat lényegesen felülmúlva, 4,5 százalékkal bővült a hazai GDP a tavalyi negyedik negyedévben, szezonálisan és naptárhatással kiigazítva egy százalékkal nőtt a harmadik negyedévhez képest, így a tavalyi évben 4,9 százalékkal nőtt a GDP az előző évi 5,1 százalékos növekedést követően – erről már Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője beszélt. A KSH előzetes közleménye alapján a növekedést a kis- és nagykereskedelem, a kereskedelmi ingatlanpiac és a turizmus kiemelkedő teljesítménye húzta legnagyobb mértékben – tette hozzá.

Európa élén a magyar növekedési adat Forrás: Origo

Az elemző arra is emlékeztetett, hogy az Eurostat adatai alapján az EU tagállamainak eddigi közlése szerint a magyar GDP növekedése éves összehasonlításban továbbra is az első, míg negyedéves összehasonlításban a harmadik.

Az építőipar továbbra is húzza a magyar bővülést Forrás: DDC

Erősödött a forint

A forint árfolyama is jelentős erősödésbe kezdett a vártnál jobb növekedési hírére. Reggel 8 körül az euró jegyzése még 337,89 forint volt. Azóta azonban folyamatosan erősödik a magyar fizetőeszköz: a KSH friss GDP-adatainak publikálását követően pedig 335,6-ig erősödött az árfolyama az euróval szemben.

A vártnál nagyobb mértékben

Ahogy azt korábban megírtuk, a Központi Statisztikai Hivatal tájékoztatása szerint az elmúlt évben 4,9 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) az előző évihez képest. A GDP éves növekedése 2017-ben 4,3 százalék, 2018-ban 5,1 százalék volt. A tavalyi negyedik negyedévben 4,5 százalék volt a gazdasági növekedés a nyers GDP-adat szerint, ez meghaladta az elemzői várakozásokat. A szezonálisan, naptárhatással és más, egyszeri hatásokkal kiigazított, az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat által jegyzett negyedik negyedévi növekedés 4,6 százalék volt.