Tíz év után újra aranyat bányászhatnak a fáraók földjén

tutanhamon, halotti maszk
The golden mask of legendary Egyptian boy king Tutankhamun is displayed at the Egyptian Museum in Cairo after its restoration, on December 16, 2015. The restored mask -- now back in its display case at the museum -- was shown to journalists after a team of German experts worked on it for more than two months to remove a crust of dried glue from the beard of the priceless relic. AFP PHOTO / MOHAMED EL-SHAHED / AFP / MOHAMED EL-SHAHED
Vágólapra másolva!
A kanadai Aton Resources az első vállalat, amely egy évtized után, engedélyt kapott aranybányászati tevékenységre Egyiptomban - írja a Mining.com.
Vágólapra másolva!

Kairó tavaly év végén új szabályokat állított fel a bányászati tevékenységben való külföldi részévételre. Ezek a korábbiakhoz képest enyhítést jelentnek. Például eltörölték azt az előírást, hogy a külföldi cégek csak az egyiptomi állami hátterű cégekkel közösen alapított vegyesvállalatokban működhetnek, és mérsékelték a tevékenység után az államnak fizetendő illetékek és jogdíjak mértékét is.

Tutanhamon fáraó maszkja aranyból Forrás: AFP/Mohamed El-Shahed

Most ennek alapján az Aton is lehetőséget kapott az országtól kitermelő tevékenység folytatására. Korábban legutóbb a Centamin nevű, tőzsdén jegyzett vállalatnak - az ország első számú aranykitermelője - adtak engedélyt a Sukari bányához kapcsolódó munkálatokra.

Az Anton elnök-vezérigazgatója elmondta, 20 évre kapta meg a vállalat a jogosítványt, mely további 10 évvel meghosszabbítható. Ennek alapján nekikezdhetnek új feltárásoknak, valamint a Hamama-projekt fejlesztésének.

Ez a vállalat legjelentősebb egyiptomi munkaterülete, ahol már évekkel ezelőtt értékes érclelőhelyeket találtak, több feltárási ponton.

A térség sivatagos területen, nagyjából a Szuezi-öböl kijáratával egy vonalban található.

Egyiptom tervei szerint 2030-ig 700 millió dollárnyi befektetést sikerül majd az egykori fáraók földjére csalogatniuk a bányászati és az energetikai szektorba.