Boros Imre: Válságálló lett a magyar gazdaság

2020.02.14. 09:50

A balliberális oldalon sokszor elmondják, hogy ha nem most, akkor jövőre dől össze a magyar gazdaság. Ezt hajtogatják évek óta. Ehhez képest jó eséllyel az idei gazdasági növekedés sem lesz kisebb négy százaléknál – hívta rá fel a figyelmet a Magyar Nemzetnek adott interjújában Boros Imre közgazdász.

Boros Imre emlékeztetett rá: Lassul a globális gazdaság teljesítménye, több kockázati tényező is jelen van, gondoljunk például a koronavírus terjedésére.
Mindezek negatív hatását ellensúlyozza, hogy a magyar kormány foglalkozik a gazdasággal– emelte ki.

A szakértő hatásos intézkedéseknek nevezte a gazdasági élénkítő programokat, melyek legújabb elemeit vasárnap ismerteti Orbán Viktor miniszterelnök.

Az élénkítő programok fokozzák a keresletet, mert lényegében pénzhez jutnak az emberek. A munkaerőhiány pedig a cégeket is arra sarkallja, hogy emeljenek a fizetéseken – folytatta Boros Imre.

Jelentősek az állami beruházások is, de nem lehet panasz a külföldi tőke beáramlására sem. A nemzetközi cégek is érzékelik, hogy Magyarországon a jogi és a fizikai biztonság is garantált. Manapság ez utóbbinak is felértékelődött a szerepe – hangsúlyozta a közgazdász.

Szerinte annak is érződik a hatása, hogy a kormány szélesítette a kereskedelmi lehetőségeket, nem függünk kizárólag az Európai Uniótól.Az ország elérte azt a szintet, amikor már tompítani tudjuk a kedvezőtlenebbé váló nemzetközi környezet hatásait. A korábbi évekből jó példát mutatott erre Lengyelország. A 2008-as válság több országot recesszióba taszított, ehhez képest a lengyelek akkor is növekedtek.
Mára a magyar gazdaság is válságálló lett.Az a cél is tarthatónak tűnik, miszerint a magyar növekedés üteme minden évben két százalékponttal haladja meg az uniós átlagot – tette hozzá a szakértő.