Kiderült, honnan szerezte az észak-koreai vezető a lovait

Kin Dzsongun lovagol
This undated picture released by Korean Central News Agency on October 16, 2019 shows North Korean leader Kim Jong Un riding a white horse amongst the first snow at Mouth Paektu. (Photo by STR / KCNA VIA KNS / AFP) / - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE /
Vágólapra másolva!
Észak-Korea tucatnyi telivér lovat importált tavaly Oroszországból csaknem 80 ezer dollár értékben - jelentette orosz vámadatokra hivatkozva a Reuters hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A beszámolóban emlékeztettek rá, hogy tavaly az észak-koreai média videókat - valamint fényképfelvételeket - tett közzé arról, amint a kommunista diktatúra vezetője, Kim Dzsongun fehér lovon ülve bejárta a távol-keleti ország szent helyének számító Pektu-hegyet.

Az észak-koreai vezető vágtája a Pektu-hegynél Forrás: AFP PHOTO/KCNA VIA KNS

Phenjan már korábban is többször vett lovakat a szomszédos Oroszországban, tavaly tizenkét állatot szereztek be 75.509 dollárért (mintegy 23 millió forintért).

Ez volt a legnagyobb hasonló vásárlás 2015 óta, a nyilvánosságra került adatok alapján abban az évben az ország 192.204 dollárt költött 61 lóra, 2010 és 2019 között pedig összesen 584.302 dollárt legalább 138 lóra.

Furcsa, elsőre találgatásokra okot adó beszerzésekre korábban is volt példa az elszigetelt ország történetében, annak első számú vezetője kapcsán. Az Origo tavaly számolt be arról, még a gyártó előtt is rejtély, honnan jutott hozzá Kim Dzsongun azokhoz a speciális kialakítású páncéllimuzinokhoz, melyeket külföldi vezetőkkel folytatott találkozói alkalmával használt:

Rejtély, honnan szerezte az észak-koreai vezető a páncéllimuzinjait

Fogalma sincs a Daimlernek, hogyan jutott hozzá az általa gyártott páncélozott luxusautókhoz Kim Dzsongun észak-koreai vezető. A német autógyár szerint semmilyen üzleti kapcsolata nincs a nemzetközi szankciókkal sújtott Észak-Koreával. Kim többször használt a Daimler által gyártott limuzinokat közelmúltbeli csúcstalálkozói alkalmával, ilyen luxusautóban utazott vlagyivosztoki tárgyalásainál is, amelyeket Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott, illetve ilyet használt régebben a Donald Trump amerikai elnökkel folytatott megbeszéléseikor.

Szakértők szerint a Kim Dzsongun lovaglásáról bemutatott felvételekkel azt a képet kívánta sugározni az állami propaganda, hogy erős, megbízható vezetője van az országnak, aki a nagy nemzetközi nyomás ellenére is kézben tartja a helyzetet.

A Reuters megjegyzi, Észak-Korea Oroszországból történő lóvásárlásainak hosszú története van. A vámadatok kapcsán először a szöuli székhelyű NK News, a latorállam ügyeivel foglalkozó hírügynökség írt, ott azt valószínűsítették, hogy az ügyletet tavaly októberben bonyolították le, de legalábbis akkor erősítette meg az ország lóállományát.