Közeleg a volt evás egyéni vállalkozók adóbevallásának határideje

könyvelő, könyvelés, adó, laptop, mérleg, számok, papír, toll, táblázat
Vágólapra másolva!
Az egyszerűsített vállalkozói adó, vagyis az eva megszűnt. Azoknak a volt evás egyéni vállalkozóknak, akiknek az adóalanyisága 2019. december 31-én – az eva törvény hatályon kívül helyezése miatt – megszűnt, 2020. február 25-éig kell benyújtaniuk a 1943-as bevallást - írja az Adózóna.hu.
Vágólapra másolva!

Azok az egyéni vállalkozók, akik az adóév teljes időszaka alatt eva hatálya alá tartoztak, őstermelői tevékenységet nem végeztek, azok

jóváhagyás nélkül is elfogadhatják a Nemzeti Adó- és ámhivatal (NAV) által készített bevallási tervezetet.

Az adózó - amennyiben nem jelentkezett be a kata hatálya alá, és nem alakult át egyszemélyes vagy egyéni céggé sem -, úgy főszabály szerint

visszakerült az szja-törvény hatálya alá 2020. január 1-jétől.

Evából katába történt váltás esetén nem minősül katás bevételnek azon összeg, amely az Eva törvény alapján az egyszerűsített vállalkozói adó alapját képezi.

Evából szja-ba történt váltás esetén az egyéni vállalkozók esetében növeli a bevételt az adóalanyiság megszűnésének évében az egyéni vállalkozói tevékenység megszüntetésére vonatkozó előírásoknak megfelelően megállapított készlet értéke, kivéve, ha az adóalanyiság megszüntetését követően az egyéni vállalkozó az átalányadót választja.

Az eva alapja az adóévben megszerzett összes bevétel, melyet módosítani kell a törvényben meghatározott korrekciós tételekkel.

Az adóbevallási határidő 2020. február 25. kedd azok számára, akik nem tértek át más adóalanyiságra az eva tavalyi megszűnésével Forrás: Shutterstock

Az adó mértéke a pozitív adóalap 37 százaléka.

Ha az adóalany bevétele és az összes bevételt növelő összeg együttesen meghaladja az adóalanyiság választására jogosító 30 millió forintos értékhatárt, akkor az értékhatárt meghaladó rész után az eva mértéke 50 százalék.

Bevételnek minősül az egyéni vállalkozók vállalkozási tevékenységükkel összefüggésben vagy arra tekintettel bármely jogcímen és bármely formában mástól megszerzett vagyoni érték, ideértve az áthárított általános forgalmi adót is.

Fontos szabály az evás egyéni vállalkozók esetében az eva alapjának megállapításakor, hogy az összes bevételt növeli az az összeg, amelyet az adóalany az általa kibocsátott bizonylat alapján az adóalanyisága megszűnése napjáig még nem szerzett meg, illetve az nem minősült eddig sem bevételnek.

A témában további részletes tájékoztatás az Adózóna.hu oldalon érhető el, mely egyben a cikk forrásául is szolgált.