Az egykor szebb napokat látott amerikai Pier 1 Imports bútoráruházlánc csődvédelmet kért az illetékes virginiai bíróságon, miután az elmúlt időszak gazdálkodási nehézségei után végképp ellehetetlenült a működése. Eközben tovább folytatják a tárgyalásokat még megmaradt eszközeik, illetve hálózatuk eladásáról.

A bejelentés nem okozott igazán nagy meglepetést, hiszen a társaság nem egészen két hónappal ezelőtt már figyelmeztetést adott ki arra vonatkozóan, hogy működésének finanszírozása az idei évben komoly nehézségekbe ütközhet.
Mostani közleményükben hangsúlyozzák, hogy a csődvédelem alatt levezénylik annak a 450 áruháznak a bezárását, amit korábban jelentettek be. Emellett tárgyalásokat folytatnak több potenciális vevővel is, akiknek egyike reményeik szerint megvásárolja a cég még működőképes részlegeit.

A minősített ajánlatok benyújtási határideje március 23-a.
Mostani erőfeszítéseink arra irányulnak, hogy időt nyerjünk a működésünk stabilizálásához, ami megkönnyíti az értékesítést – ezzel pedig értéket teremthetünk részvényeseink számára is - emelte ki Robert Riesbeck elnök-vezérigazgató a CNBC-nek adott nyilatkozatában. Hitelezőik hozzáállását és a vásárlói érdeklődést egyúttal biztatónak nevezte.

A Pier 1 Imports egyik áruházának bejárata a floridai MiamibanForrás: AFP/Getty Images/Joe Raedle

Az importbútorok és lakberendezési tárgyak értékesítésével foglalkozó társaság részvényei az elmúlt egy évben korábbi értékük több mint 80 százalékát elveszítették. A vállalat eddig 400 áruházát zárta be, vagy indította el a végkiárusítást, miközben az online üzletág zavartalanul működik tovább.
Riesbeck, aki tavaly novemberben vette át a cég irányítását, kitűnő válságmenedzserként ismert az üzleti életben.