Az egekbe szökött az anyag ára, ami nélkül mérgező marad a kipufogógáz

kipufogógáz, 2:1
Waste gas comes out of an exhaust pipe of a car on December 01, 2010 in Berlin. AFP PHOTO JOHANNES EISELE
Vágólapra másolva!
Az autógyártói kereslet növekedése miatt február közepén már csaknem 12 ezer dollárba került egy uncia (31,1035 gramm) ródium, míg az év elején még mintegy 6 ezer dollárba. A fém nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a robbanómotoros autók kipufogógázát a mérgező nitrogén-oxidoktól megtisztítsák - hívta fel a figyelmet a befektetési nemesfémekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt.
Vágólapra másolva!

A Conclude MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a ródium kínálata az idén sem fedezheti teljes mértékben az igényeket, így nem kizárt, hogy a fém még a mostaninál is drágább lehet.

A februári ár az egy évvel korábbi 2655 dollárosnál már csaknem négy és félszer magasabb.

A világon az összes kibányászott ródium 88 százalékát az autóipar használja fel.

Képünk illusztráció Forrás: AFP/Johannes Eisele

A környezetvédelmi előírások folyamatosan szigorodnak, különösen a nitrogén-oxidokra vonatkozók, így amíg az elektromos autók nem váltják ki teljesen a hagyományos gépjárműveket, szükség lesz a ródiumkatalizátorokra - mutatott rá Juhász Gergely, a Conclude vezérigazgatója.

A benzinüzemű autókba tavaly átlagosan 20 százalékkal több ródiumot építettek be, mint egy évvel korábban, miután új szabályozás lépett életbe, másrészt a forgalomban mért kibocsátási tesztek kötelezővé tétele miatt nem lehet csökkenteni a ródiumtartalmat.

A hirtelen keresletbővüléssel a Conclude vezetője szerint nem tudtak lépést tartani a platinafémeket felszínre hozó dél-afrikai bányacégek, amelyek az elsődleges, az újrahasznosítás nélkül számított kínálat 83 százalékát biztosítják.

A világ második legnagyobb ródiumbányászati kapacitásával rendelkező Oroszország 10 ezer unciával kevesebbet termelt ki tavaly az előző évhez képest.

Juhász Gergely a közleményben jelezte: ha a koronavírust nem tudják megfékezni, az a világ autógyártásának visszaesésén keresztül a ródium keresletét is visszafoghatja. Ám ha az élet visszatér a normális kerékvágásba, és Kínában folytatódik a szigorúbb előírásokra való áttérés, akkor az a fém iránti igényeket tovább srófolhatja, bár kisebb mértékben, mint tavaly.