Tízmilliárd dollárt ad klímavédelemre a világ leggazdagabb embere

Horizontal AWARD WINNERS MAKING A FACE (FILES) In this file photo taken on October 22, 2019 Blue Origin founder Jeff Bezos speaks after receiving the 2019 International Astronautical Federation (IAF) Excellence in Industry Award during the the 70th Intern
Jeff Bezos
Vágólapra másolva!
Tízmilliárd dollárt ajánl fel klímavédelmi célokra Jeff Bezos, a világ leggazdagabb embere, aki egyebek mellett az Amazon internetes áruház alapítója és a The Washington Post című amerikai napilap tulajdonosa.
Vágólapra másolva!

Az Instagram-oldalán hétfőn tett bejelentésében Bezos úgy fogalmazott: másokkal együtt szeretné "a pusztító hatású klímaváltozás elleni küzdelem új útjait feltárni". Ennek érdekében a Bezos Föld Alapítvány (Bezos Earth Foundation) már az idén nyártól megkezdi tudósok, aktivisták és nem kormányzati szervezetek klímavédelmi munkájának finanszírozását adományokkal és ösztöndíjakkal.

- írta a közösségi oldalon Bezos. Hangsúlyozta azt is, hogy a bolygó megmenthető, de ehhez "a nagyvállalatok, a kis cégek, a nemzetállamok, a globális szervezetek és az egyének közös akciója szükséges".

Jeff Bezos Forrás: AFP/Mandel Ngan

1360 milliárd dollár lehet a vagyona

Az 56 éves Bezost - akinek vagyonát a Forbes magazin több mint 130 milliárd dollárra becsüli - korábban a saját vállalkozásainak a munkatársai is cselekvésre sürgették a környezet védelme érdekében, és szemére hányták, hogy finanszírozza az évente egymilliárd dollárba kerülő Blue Origin nevű űrprogramot, amelynek nagyon nagy az úgynevezett karbonlábnyoma.

Idén januárban több száz Amazon-alkalmazott írta alá azt a levelet, amely erőteljesen bírálta a céget, mert nem tesz eleget a környezet védelméért, a globális felmelegedés csökkentéséért, noha tavaly szeptemberben Bezos azt ígérte, hogy 2040-ig eljut a nulla karbonkibocsátásig, és 2030-ra 100 százalékig átáll a megújuló energiákra.

Nagy a szénlábnyomuk

Bezos bejelentése után elemzők meg is jegyezték: éppen az Amazon számára jelent nagy kihívást az ígéret, hiszen az internetes óriásvállalat évente mintegy tízmillió csomagot szállít ki autóval, dízellel működő mikrobusszal és részben drónnal, tehát nagy a szénlábnyoma.

A szénlábnyom, vagy más néven karbonlábnyom az emberi tevékenység környezetre gyakorolt hatásának egyik fokmérője. Segítségével számszerűsítik, hogy az emberiség - életmódjával vagy munkája révén - mennyiben járul hozzá a globális felmelegedéshez.