Magyarország erős innovátor országgá válhat a jövőben

kutatás, egészségügy
A kutatás és innováció is kiemelt szerepet kapott
Vágólapra másolva!
Az elmúlt hónapokban született döntések azt segítik, hogy Magyarország erős innovátor országgá váljon - hangsúlyozta Gulyás Tibor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) innovációért felelős helyettes államtitkára a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalával (SZTNH) tartott közös sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

Magyarország az európai innovációs eredménytáblázat alapján a mérsékelt innovátorok közé tartozik a 23. helyével, a forrásbővítés, az intézményrendszer átalakítása, a szolgáltatási rendszer erősítése, az innovációs környezeti feltételek javítása támogatja a magyar vállalatokat, kutatókat, feltalálókat, a felsőoktatási intézményeket eredményesebb innovációs munkájukban.

Ebben a folyamatban rendkívül fontos szerepe van a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának, amely szolgáltatási kínálatának bővítésében

újabb lépést tett a szakterületi témakutatás elindításával,

amely remények szerint hozzájárul az ország innovációs teljesítményének javulásához, a szabadalmak számának növekedéséhez.

Szakterületi témakutatás néven új szolgáltatást indított a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Forrás: pexels.com

Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke rámutatott arra, hogy kiemelt főhatóságként erősítik a szellemi tulajdonhoz kötődő szemléletet, az innováció vezérelte fejlesztés végigvitelét.

A szakterületi témakutatás szolgáltatás indításával segítséget adnak annak eldöntéséhez, hogy az adott témát milyen irányban érdemes fejleszteni.

Az SZTNH újabb szolgáltatását a beérkezett igények alapján indították az év elején, az eddigi visszajelzések kedvezőek. Az elnök kiemelte, érdemes megnézniük a kutató-fejlesztő, innovációt végzőknek, a kkv-knak, hogy a témáról, amelyet fejleszteni, kutatni szeretnének, milyen nemzetközi eredmények, adatok, publikációk vannak. A szolgáltatással abban is segítenek, hogy az érintettek megtalálják az újdonságot a kutatási, fejlesztési területükön.

A szolgáltatás egyben megtakarítást is eredményez cégeknek, intézményeknek azzal, hogy csak azt fejlesszék, ami valóban újdonság, és amivel a piacon gazdasági eredményt tudnak elérni.

Az SZTNH legfeljebb négy hét alatt szerzi be a kért információkat a különböző nemzetközi adatbázisokból, amelyekből láthatóak lesznek majd az adott témában született kutatási eredmények - közölte Pomázi Gyula. A hivatal online felületén lehet tájékozódni a lehetőségekről, innen letölthető az a megrendelő lap, amely alapján szerződést kötnek a munka elvégzésére, 150 ezer forintos nettó áron.