A kesseli egyetem két fiatal kutatójának ötlete alapján a braunschweigi Julius Kühn Institut (JKI) növényvédelmi kutató intézete és a KomTek nevű cég egy önjáró robotot fejlesztett ki, amely felismeri a földön és a növényeken mozgó meztelencsigákat és megsemmisíti azokat.

A meztelencsigák komoly károkat tudnak okozni nem csak a földeken, de a háztáji kertekben is, sőt néha bemerészkednek még a házakba is. Ez ellen, még ha vannak is távol tartó praktikák, nagyon nehéz védekezni, és általában egyik sem hatékony megoldás.

A német kutatók egy olyan önvezető robotot dolgoztak ki, amely elektromos meghajtással működik és kamerával, továbbá halogénvilágítással egyaránt fel van szerelve. Ezek optimalizálásával - felhasználva a természetes fényt is - kutatja fel a földön, illetve a növényeken lévő csigákat, majd a robot másik végén elhelyezett, 2 méteres vezetősínen mozgó, elektromos működtetésű szöges tappanccsal elpusztítja őket.

A meztelen csigák nagyon intenzíven szaporodnak és komoly károkat képesek okozni még a házikertekben isForrás: MTI/Varga György

A tappancs felülete barázdált, a tüskéi pedig rugó ellenében húzódnak be, így a szennyeződés nem tapad meg a tüskéken, és könnyű eltávolítani.

A robot meg is számolja az elpusztított csigákat, sőt, rögzíti azokat a térképen is, ezáltal könnyen elemezhető a terület fertőzöttsége.

Az eljárás előnye, hogy teljesen vegyszermentes, tehát biokertészetekben is alkalmazható, ráadásul jelentős élőmunka-megtakarítással is jár.

A robot a német Szövetségi Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Hivatal (BLE) 2016 októberében indított hároméves, 208 ezer eurós (67,77 milliós forintos) kutatóprogramjának keretében született meg, melyet a meztelencsiga fertőzöttség csökkentésére indítottak.

Ezen a linken látható a robot működése.

Forrás: Agrárszektor.hu