Baj van a Tesco egyik termékével

tesco, polgár
Új regionális elosztóközpontot nyitott a Tesco
Vágólapra másolva!
Szennyezőanyagot mutatott ki a Nébih a Tesco zsírszegény kakaóporban, amit a rábapatonai Tutti Élelmiszeripari Kft. gyárt - derült ki a hatóság honlapjáról.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vizsgálata a megengedett határértéknél magasabb PAH-tartalmat mutatott ki a Tesco zsírszegény kakaóporában, amit a rábapatonai Tutti Élelmiszeripari Kft. gyárt - hivatkozik a Nébih jogsértési listájáján közölt adatokra a Napi.hu.

A Nébih ismertetése szerint A PAH-ok (policiklusos aromás szénhidrogének) főként a szerves anyagok tökéletlen égése során keletkeznek. Több száz vegyület tartozik a csoportba, mindenütt megtalálhatók a környezetben. A csoport egyes vegyületei rákkeltő hatásúak. A bevitelük nem kerülhető el, de az ésszerűen elérhető legalacsonyabb szintre kell szorítani. A legfontosabb képviselőjük az erősen rákkeltő benzo(a)pirén - olvasható a hatóság honlapján.

Az érintett termék:

Tesco Zsírszegény kakaópor (10-12 százalékos kakaóvaj tartalommal (200 g, 09.09.2022 minőségmegőrzési idejű és L:0322 tétel azonosítójú termék

Forrás: Tesco-Global Áruházak Zrt.

A szabálytalanság:

A hatóság által vizsgált termék PAH tartalma (Benzo(a)pirén tartalma: 12,04 µg/kg zsír; Benzo(a) pirén, Benz(a)antracén, Benzo(b)fluorantén és Krizén összege: 77,57 µg/kg zsír) nem felelt meg az 1881/2006/EK rendeletben megadott felső határértékeknek. A mért benzo(a)pirén tartalom meghaladta a maximum 5,0 μg/kg zsír, valamint a benzo(a)pirén, benz(a)ntracén, benzo(b)fluorantén és krizén összmennyisége meghaladta a maximum 30,0 μg/kg zsír határértéket.

A termék boltokból történő visszahívását ugyanakkor nem rendelte el a Nébih, így feltételezhetően az nem került az üzletekbe.