A járvány miatt arcfelismerős szájmaszkot dobna piacra egy amerikai cég

face ID maszk
Vágólapra másolva!
40 dollár, azaz mintegy 12400 forint. Ennyibe kerül majd egy arcfelismerős szájmaszk a San Francisco-i cég weblapja szerint, amint el tudják indítani a gyártást. Szájmaszkból, mint alapanyagból ugyanis nagy hiány van jelenleg világszerte, ezért várólistára lehet feliratkozni.
Vágólapra másolva!

A védőeszközök, például az arcmaszkok segíthetnek a koronavírus, de akár a normál influenza elterjedésének megakadályozásában. Az arcmaszk használatának egyik hátránya ugyanakkor, hogy lehetetlenné teheti a telefon használatát, ha a feloldásához arcfelismerésre van szükség. Egy San Francisco-i cég azonban már kitalálta a megoldást:

N95-es maszkokra nyomtatható bárkinek a saját szelfije, amivel feloldhatja a telefonját.

A FaceIDMasks.com webhelyen árult - pontosabban az alapanyaghiány miatt még csak beharangozott - arcmaszk nem alkalmazható minden arcfelismerő rendszernél. Az Android telefonok több éven keresztül használták a 2D-s arcfelismerést, amely egy fotóval is becsapható. Az arc alsó részének az arcmaszkra történő kinyomtatása valószínűleg elegendő lesz az olyan telefonok arcfelismerő rendszerének feloldására, amelyek ezt a kevésbé biztonságos 2D-es arcfelismerő technológiát használják.

A Faceidmasks.com webhelyen hamarosan kínált testreszabható maszkok egyik prototípusa Forrás: https://faceidmasks.com/

Az Apple néhány évvel ezelőtt jött ki a 3D arcfelismerő megoldással, melyet Face ID-nek nevezett el. A rendszer egy kifinomult kameramodul segítségével leképezi az arc 3D-s elrendezését az iPhone vagy iPad feloldásához. Mások is megkísérelték leutánozni az Apple megoldását, köztük a Huawei, a Xiaomi és az LG, de csak néhány telefon rendelkezik 3D arcfelismerő hardverrel.

Az iPhone vagy az iPad Pro akkor is felismeri az arcot, ha tulajdonosa szokatlan kalapot visel, vagy másik szemüveg van rajta. Ha azonban az arc egy részét egy nagyobb felületen lefedik, például egy sállal vagy N95 védőmaszkkal, akkor már nem fogja tudni azonosítani az arc 3D profilját, így a rendszer nem oldja fel az iPhone készüléket.

A probléma azonban a 3D-s arcfelismerő készülékeken is valószínűleg megoldható lesz egy másodlagos arc hozzáadásával,

amelyen a testreszabott N95 maszkot viseli a felhasználó.

Forrás: Nypost.com