Az online számlarendszerbe eddig 279 ezer adózó mintegy 70 millió számlaadatot küldött be, melyek közül a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az ellenőrzések során 24 ezer esetben támaszkodott az online számlarendszerre.

Az online rendszerben végzett ellenőrzések során az összegek eltérését a rosszul felvitt adatok okozhatják, elsősorban a manuálisan rögzített számlák esetében. A cég azonban még a revizorok előtt feltárhatja és javíthatja a hibákat.

Jelenleg csak 100 ezer forintot meghaladó összegű áfát tartalmazó számlákról kell adatot szolgáltatni. Hamarosan, 2020 júliusától azonban már minden áfaalanyra nézve, értékhatár nélkül kötelező lesz az adatszolgáltatás az online számlarendszerbe minden olyan értékesítésről, melyet másik, belföldi áfaalany részére, belföldön végeznek, beleértve a számlával egy tekintet alá eső okiratot is.

Az online számlázóprogram indulása óta 279 ezer adózó mintegy 70 millió adatot küldött be, melyeket 24 ezer ellenőrzésnél hasznosított az adóhivatal, 23 millió forint adókülönbözetet feltárva. Az Adózóna.hu értesülése szerint biztosan számíthat adóellenőrzésre az, akinél 1 millió forint feletti eltérést lát az adatokban az adóhatóság, vagy aki olyan céggel állt kapcsolatban, amely már felszámolás vagy kényszertörlés alatt áll.

Július elsejétől már minden belföldi számláról kell adatot küldeni a NAV online számla rendszerébe, nem csak a 100 ezer forint áfát meghaladóakrólForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Emellett azokat is ellenőrzi a NAV, aki rosszul viszi fel az adatokat a rendszerbe. Ilyen elsősorban akkor fordulhat elő, ha valaki kézi számlatömb adatait viszi fel manuálisan a rendszerbe. A hibák javítása még teljes jóhiszeműség esetén is számlánként akár 500 ezer forintos mulasztási bírsággal járhat, ezért fontos, hogy az esetleges hibákat mielőbb kijavítsuk. Adóhiány esetén pedig tőkeösszeg megfizetése mellett 200 százalékos adóbírság és késedelmi pótlék megfizetésére is kötelezhet bennünket az adóhivatal.

Forrás és további részletek: Adózóna.hu